С нови хора, идеи и енергия настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова ще се бори за четвърти мандат. В програмно интервю пред бТВ тя посочи, че решението й да се кандидатира отново за поста е добре обмислено и е взето след подкрепа от страна на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и ръководството на партията.

„Работата за града е бягане на дълго разстояние, това не е спринт“, каза го Фандъкова като бивш спортист. 

„Решението ми е плод на анализ и размисъл, не е спонтанно. То се основава на факта, че работата за града е един сериозен ангажимент. Получавах доверието на хората през всички тези години, което ни позволи да ускорим темпото на развитие на София”, обясни тя.

В отговор на въпрос Йорданка Фандъкова съобщи, че е било нейно решението за промяна на общинската листа на ГЕРБ в София и да отпаднат от нея Орлин Алексиев и Орлин Иванов. 

Тя определи като „интриги“, че двамата Орлиновци са били близки до Цветан Цветанов и затова няма да имат нов мандат в бъдещия общински съвет. 

А на въпрос дали ще липсват уменията на Цветанов в кампанията, тя отказа да отговори.

„Не е важно близки до кого са, а с какво допринасят“, отговори Фандъкова, попитана дали не са хора, близки до Цветан Цветанов. Според нея те нямат доверие у хората.

„Всеки персонално трябва да си носи своята отговорност. Аз нямам обвързаности. По мои сигнали са правени тежки проверки в общината, това е начинът да се борим с негативни явления“, коментира още Фандъкова.

Тя заяви, че не са страхува от това, че Мая Манолова влиза в битката за София. Посочи, че тя е сериозен кандидат. И не се е учудила от нейната кандидатура, защото отдавна се е знаело за това нейно намерение, както и за това, че БСП ще я подкрепят.

Фандъкова даде оценка и на кандидата на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов. Тя каза, че се познава Игнатов.

"Той има какво да покаже на хората. Работила съм с него и знам, че може да се работи с него и в бъдеще", каза още столичният кмет.

А попитана за номинацията на "Спаси София" Борис Бонев, Фандъкова отговори: "Всяка кандидатура приемам сериозно." 

Приоритетите

Фандъкова посочи, че за новата програма си е поставила три големи задачи – работата за кварталите, а именно малките улици, междублоковите пространства и паркирането; развитието на София като зелен и чист град; а третата – активното въвеждане на технологиите в работата на общината.

Планирани са осем нови парка в кварталите, както и да бъде изграден зеленият ринг на София - изграждането на линеен парк по бившите жп линии. Вече има завършен идеен проект за над 3 км от това трасе. Продължават проучванията на останалите трасета. Предвиждат се велоалеи и пешеходни пространства, обеща още Фандъкова.

В края на октомври тази година трябва да бъде завършено строителството на първия етап от третата линия на метрото. В средата на следващата година трябва да бъдат завършени 4-те км, които се строят в кв. „Овча купел”, заедно с буферни паркинги и връзка с жп линията.

„И в следващите години проектът за метрото трябва да остане стратегически и да продължи да се развива. По никакъв начин не трябва да се спира строителството. Не го допуснах за 10 г., което не беше лесно”, заяви Йорданка Фандъкова.

Замърсеният въздух

Сред проблемите, които ще останат и в следващия кметски мандат, е мръсният въздух.

„Проблемът с чистотата на въздуха е най-голямата ми грижа в момента. Успяхме да защитим два големи проекта за около 60 млн. лв. за подмяна на печките на дърва и въглища на една трета от домакинствата в София. Това е и една от основните задачи през следващите години – да се завърши този проект. През зимата най-големият замърсител безспорно е отоплението. Засилихме и контрола върху горенето на различни отпадъци сериозно. Над 1000 са актовете само за миналия сезон”, обясни Фандъкова.