Европа знае твърде малко за Зимната война и Финландия ще се постарае да запознае хората с нея.

Това заяви специално за Клуб Z външният министър на страната Пека Хаависто. Той бе в Европарламента в Брюксел и представи пред Комисията по външна политика приоритетите на Финландия в тази област. Хелзинки в момента е ротационен председател на ЕС.

♦ Тази година се навършват 80 г. от нападението на СССР срещу Финландия, след което започва Зимната война. Началото й е на 30 ноември 1939 г., а краят – на 12 март 1940 г. След подписването на пакта „Молотов-Рибентроп“ СССР настоява за териториални отстъпки от Финландия, но среща отказ. Макар да получава територии, Съветският съюз дава близо 130 000 жертви след добре организирана съпротива от финландска страна. Смята се, че Зимната война подтиква нацистка Германия да нападне СССР.

Самият Пека Хаависто разказа пред Клуб Z любопитен спомен от детството си. Той е едва 10-годишен, когато предвожданите от СССР сили на Варшавския дговор нахлуват в Чехословакия.

„И тогава дори финландските комунисти заклеймиха агресията, като я обявиха за грешка“, сподели дипломат номер 1 на Хелзинки.

Финландия чества всяка година Зимната война. А на 6 декември, когато е Денят на независимостта (обявена през 1917 г. след отцепване от Русия), страната почита ветераните, които са се сражавали за нея.

„Сега, когато сме председатели на ЕС, много европейци идват у нас и имат шанса да научат за Зимната война“, каза Пека Хаависто.

И изтъкна, че и до днес умишлено не са премахнати следите от съветските бомби по паметника на философа Юхан Вилхелм Снелман пред Националната банка в Хелзинки.

Отношенията между ЕС и Русия ще бъдат един от приоритетите на финландското председателство, стана ясно от изложението на Хаависто пред евродепутатите.

Според Хелзинки състоянието на човешките права в Русия изобщо не е добро. Там продължават да не могат да бъдат излъчвани по демократичен път кандидат-депутатив Думата.

Друг проблем е „Северен поток 2“. Той оказва сериозно въздействие върху ситуацията в Украйна и е част от водената от Кремъл хибридна война.

„Тръбите на „Северен поток 2“ няма да минат през територията на Финландия. Ние гледаме на това от екологична гледна точка. Но има и други гледни точки – не на последно място енергийната сигурност на ЕС“, каза Пека Хаависто.

В общоевропейски план Финландия подкрепя идеята въпросите на външната политика да се решават с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие, както е сега. Има доста въпроси, по които ЕС мълчи, защото не може да бъде постигнато съгласие.