Работодателските организации и синдикатите не подкрепят предложената от кабинета Близнашки проект за актуализация на бюджета и поискаха неговото оттегляне. Това стана ясно от съвместна декларация на Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, КНСБ и КТ Подкрепа. Текстът ѝ изчете председателят на АИК Васил Велев на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), което се провежда в Министерски съвет.

Заставаме зад категоричната позиция, че не следва да бъде предлаган и приет проект за актуализация на бюджета, който да предвижда по-голям бюджетен дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт, пише в декларацията

Прескачането на границата от 3% бюджетен дефицит е опасно отдалечаване от еврозоната, смятат работодатели и синдикати.

На днешното заседание на НСТС финансовият министър Румен Порожанов открехна светлина и пред предложение за увеличаване на бюджетните разходи за ведомствата с 448 млн. лв., като до 125 млн. отидат за МВР, а до 50 млн. лв. - в социалното министерство.

Емитирането на нов държавен дълг, особено при липса на публично достъпна информация и варианти за решаване на проблемите в КТБ и ТБ Виктория и настоящия състав на УС на БНБ, е допустимо единствено с оглед покриване на новонатрупания бюджетен дефицит, и то в рамките на 3 на сто от БВП, продължава текстът.

Проектът за ревизия на бюджета на служебното правителство предвижда увеличение на бюджетния дефицит до 4% от БВП, както и емитирането на нов дълг до 4,5 млрд. лева. Идеята е той да се подготви за редовното правителство, което да го приеме.

Очаквайте подробности.