Движение "Пет звезди" и Демократическата партия се съгласиха да сформират ново правителство, като по този начин ще изпратят отговорника за политическата криза в Италия Матео Салвини в опозиция, съобщи Асошиейтед прес.

Лидерът на "Движение" Луиджи ди Майо сподели, че е уведомил италианския президент Серджо Матарела, че Джузепе Конте е изборът на двете групи за бъдещ министър-председател.

Все още не е договорено разпределението на ключовите министерства и обща управленска програма. 

Дори ако се стигне до окончателно споразумение, движение "Пет звезди" обяви във вторник, че ще го подложи на гласуване в интернет сред своите членове, а много от поддръжниците на партията са враждебно настроени към демократите.

Доскорошният премиер си подаде оставката през миналата седмица, след като Салвини оттегли подкрепата си за правителството. 

Целта на лидера на "Лига" бе да предизвика предсрочни избори, които партията му щеше да спечели - на евроизборите тя си осигури 34 процента от вота на избирателите.

Сега Матарела трябва да прецени дали Конте е в състояние да ръководи коалиционното правителство. Ако не е доволен, той може да свика предсрочни избори.

Ако я одобри, номинацията на премиера ще бъде гласувана от двете камари на италианския премиер.

В четвъртък сутринта Конте ще гостува на Матарела в президентския дворец. Салвини осъди коалицията между популистите и демократите, като обяви, че "единственото лепило е омразата към "Лигата".

Според бившия вицепремиер и мнозина политически анализатори новото правителство ще има кратък живот. Салвини предрече, че парламентарните избори ще се проведат "през следващите 6 месеца или година" и че крайният резултат ще е триумфът на "Лигата".

Първоначално демократите възроптаха срещу номинацията на Конте - те настояваха за назначаването на ново лице на поста. В крайна сметка бяха принудени да отстъпят.

Лидерът на Демократическата партия Никола Дзингарети заяви пред репортери, че тъй като "Движение" е най-голямата група в парламента, демократите ще подкрепят избора им.

"Ние възнамеряваме да сложим край на сезона на омраза, ненавист и страх", обяви той в очевидна нападка срещу Салвини и други лидери на "Лига", които обвиняват мигрантите за високата престъпност в страната.

Първоначално Дзингарети подкрепяше идеята да се проведат предсрочни избори, тъй като той е против съвместното управление с "Пет звезди". Фракцията на бившия премиер Матео Ренци в Демократическата партия обаче изглежда е надделяла.

Не се знае по какъв начин проевропейските демократи ще управляват съвместно с "Движение", което е против въздействието на ЕС над националните политики. Демократическата партия остро критикуваше антиимигрантските реторики и действия на правителството на Конте, ръководени от Салвини.