Председателят на италианската опозиционна Демократическа партия Никола Дзингарети изрази оптимизъм, че може да бъде постигната сделка с Движение "Пет звезди" и да се сформира ново правителство, съобщи Асошиейтед прес. Така няма да се осъществи планът на лидера на "Лига" Матео Салвини да предизвика предсрочни избори, след които вероятно би застанал еднолично на власт.

Късно миналата вечер шефът на Демократическата партия Никола Дзингарети води преговори с лидера на Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо и министър-председателя Конте, който миналата седмица си подаде оставката и обвини Салвини, че преследва "лични и партийни интереси" в угроза на Италия.

Разговорите продължили до късно след полунощ.

По-рано Дзингарети обяви пред репортери, че срещите с ди Майо били "позитивни".

"Вярвам, че сме на правилния път", заяви той. "Ние предложихме да започнем с обсъждането на идеи и съдържани и тази вечер ще влезем в детайлите, много съм оптимистичен", увери политикът.

Изборът за нов министър-председател ще бъде труден. Обсъжда се Конте, но Дзингарети настоява новото правителство да скъса с миналото.

Участието на министър-председателя на разговорите обаче сигнализира, че той може да оглави новото италианско правителство, което ще бъде съставено от нова коалиция - алианс между Движението и лявоцентристките демократи. Така Салвини, който успя да си осигури 34 процента от гласовете на евроизборите, ще бъде изолиран от властта.

"Изглежда, че се ражда правителство като властта е единственото лепило, поддържащо потенциалната коалиция заедно", заяви той пред репортери. "Единственото, което остава пред демократите и "петзвездните", е да "разделят министрите, зам-министрите" и т.н.", отбеляза лидерът на "Лига".  

Той добави, че новото правителство ще е "предателство срещу народния вот".

Италианският президент Серджо Матарела оповести, че ако до средата на седмицата няма гаранции за сформирането на нова коалиция, която да осигури на Италия дълготрайно управление, ще разпусне парламента и ще свика предсрочни парламентарни избори, отбелязва Асошиейтед прес.