Сертификатът за владеене на испански език на бившият шеф на КПКОНПИ и бъдещ генерален консул във Валенсия - Пламен Георгиев, е пълен с грешки. Това показва проверка на Клуб Z със специалист по езика.

Още в първото изречение е сбъркан словоредът. Почти навсякъде липсват задължителните при определени случаи ударения - в испанския език има специфични правила, при които те понякога се изписват. Случаите са точно такива, а ударенията са пропуснати. В документа, издаден от фирма „Никанор“, пише, че Пламен Георгиев е придобил ниво B1 в резултат на 140 "училищни" часа, а думата за "учебни" е друга.

Въпросният сертификат за владеене на испански език от Пламен Георгиев се появи за първи път вчера във в. „24 часа“. Документът идва наяве след недоволството на диаспората ни в Испания, срещу това Пламен Георгиев да представлява страната в чужбина. Според документа, още през 2017 г. Георгиев е минал през курс, придобивайки ниво В1 - т. е. самостоятелно ниво на владеене на езика. Въпросният сертификат е издаден от езикова школа "Никанор" на 2 март 2017 г. 

Пред Клуб Z Витлена Ангелова-Василева, която един от управителите на центъра за професионално обучение „Никанор“, разказа, че Пламен Георгиев е минал езиковия курс преди две или три години. 

„Трудно ми е да кажа кога. Това беше може би преди две или три години, беше като обществена поръчка, която спечелихме като фирма към КОНПИ и в рамките на това обучение на всички служители на КОНПИ предполагам, че и той е придобил и е бил един от служителите, които са били обучавани. Аз научавам от вас, че е испански. Аз имам хиляди лица обучени, не мога да помня конкретното лице, което ви интересува, кога точно сме му издали сертификат.“, обясни Витлена Ангелова. 

Попитана дали този сертификат според нея е достатъчен, за да заеме Пламен Георгиев дипломатическа длъжност, Витлена Ангелова отговори:

„Аз не съм учител по испански език. Аз съм управител на фирма, не мога да преценя, не го познавам лично, нямам представа изобщо“. 

В отговор на въпрос какво представляват езиковите курсове, които предлага фирмата, Ангелова обясни:

“Обикновено работим и преди сме работили по системата Cambridge или Oxford. Не мога да се сетя по коя система се обучаваха по испански, но има документи.“ 

Тя посочи, че всички курсисти защитават някакво съотвено ниво за владеене на чужд език.

„И в Cambridge да се явите за сертификат, и там не ви късат, придобивате определени точки и ниво в дадени момент. При нас не е по-различно от която и да е езикова школа.“, добави Ангелова.

Те посочи накрая, че серитификатът, който издава фирмата за владеене на чужд език, покрива изискванията на европейската езикова рамка. 

По закон Центровете за езиково обучение не подлежат на лицензиране за езиково обучение. Режимът за регистрацията на подобни центрове е свободен. Не е небходима регистрация нито към НАПОО (Национална агенция за професионално образование и обучение), нито към МОН (Министерство на образованието и науката), показа проверка на Клуб Z. 

Предисторията с обществената поръчка

През 2015 г. КПКОПИ (тогава комисията се казва така - б.р.) обявява обществена поръчка за езиково обучение на служителите си. От документацията по търга в сайта на Агенцията за обществените поръчки става ясно, че по всички обособени позиции са сключени договори с "Никанор" ООД. Обученията са по английски език - присъствено и дистанционно, по италиански, френски, немски и испански език - дистанционно - поне това са изискванията при обявяването на обществената поръчка. Общата сума за всички обучения, е 234 694 лв., пише пък в документа за сключен договор. 

Според тръжната документация изборът на изпълнител е с критерий "най-ниска цена". Кандидатите е трябвало да предоставят данните на преподавателите по всеки от езиците, като за тях има изрични изисквания - филологическо образование по съответния език. 

Специално за обучението по испански пише, че то е за до 20 служители, а цената за тази обособена позиция от поръчката е 29 336,8 лв. без ДДС. Срокът по договора - тоест периода, в който трябва да бъде извършено обучението, е 8 месеца, става ясно още от документите. 

Договорът е обявен за приключен през април 2017 г. в сайта на АОП. Месец по-рано е бил издаден сертификатът на Пламен Георгиев.

Останалите кандидати, явили се на търга на КОНПИ, са били РАГИНА ООД; НИКАНОР ООД; ШКОЛА ИНТЕНЗИВ ЕООД; АСАП ЕООД; ЦЕБО-99 ООД; ИТАЛ 1 ЕООД; ТЕЗА ООД; СИГМА-2000-ФАРОС ООД;