Малко след смъртта на Джефри Епстайн президентът Доналд Тръмп започна да подхранва конспиративните теории, че осъденият за сексуални посегателства е бил по някакъв начин убит от Бил Клинтън.

Доказателства за подобни твърдения няма - според официалните съобщения той е умрял при самоубийство, макар че резултатите от аутопсията подвигнаха нови въпроси. 

Но намеците на Тръмп не се единствените конспиративни теории, които се появиха около случая "Епстайн". Опонентите на американския президент например създадоха хаштага #TrumpBodyCount  (Преброяване на телата на Тръмп), за да създадат усещането, че Тръмп има нещо общо със смъртта на скандалния финансист. Но дори и преди самоубийството на Епстайн имаше много спекулации за това как всъщност той е натрупал богатството си като мнозина се чудеха дали истинският му бизнек не е всъщност изнудването на влиятелни хора, пише Vox.

Някои от тези теории звучат по-достоверно от други, които са съвсем лишени от логика. Има доказателства например, че Епстайн е пробвал да изнудва познатите си. 

Но като цяло историята му е много благодатна за развихрянето на различни спекулации.

Богатството му например - той разполага с множество имения и частни самолети, но никой не знае откъде точно са дошли парите му. Има могъщи приятели, някои от които като Бил Клинтън и Доналд Тръмп - също са били обвинявани в сексуални посегателства. Към това трябва да се прибави и фактът, че години наред финансистът успява да избегне правосъдието и то при обстоятелства, които са доста подозрителни.

В следващите месеци разследването на неговия случай би могло да хвърли допълнителна светлина върху престъпленията му и кой друг и по какъв начин е бил замесен в тях, но засега най-важните въпроси за това как Епстайн печели и задържа богатството си остават без отговор.

Как е забогатял

Това е една от централните мистерии, свързани с него. Той е роден в Бруклин, баща му работи към отдела на кметството на Ню Йорк за поддръжка на парковете. Напуска колежа през 70-те години, но скоро след това става учител в престижния колеж "Далтън" в Манхатън. Тръгва си и оттам заради лоши резултатите, но след това започва работа в инвестиционната банка  "Bear Stearns", където става партньор  само за четири години, според "Ню Йорк магазин".

След което започва самостоятелно да работи, и през 80-те години се сприятелява с Лесли Уекснър, милиардер и основател на L Brands, кампанията майка на Victoria’s Secret. Започва да управлява финансите на Уекснър, който остава и единственият публично известен клиент на Епстайн. И въпреки това финансистът натрупва огромно богатство от над 500 млн. долара, според информация на "Ню Йорк таймс". Има и частен остров. Живее в един от най-големите домове в Манхатън, който придобива от Уекснър за неназована сума. Прави дарение от 6,5 млн. долара на Харвард и обещава още толкова.

Как има такова богатство при само един клиент? Никой не знае. Той е загадка на "Уолстрийт", където никой никога не е виждал доказателства как реално прави и управлява пари. Основателят на хеджфонд Дъглас Кас казва пред "Ню Йорк магазин", че многократно се е опитвал да открие някой, който да е работил с Епстайн.

"Никой никога не е търгувал с фирмата на Епстайн", казва Кас.

И тук се появява друго обяснение за натрупаването на богатството. Според една от версиите той може би е управлявал перачница на пари. Мнозина смятат, че истинският му бизнес е изнудването - като събира снимки, клипове и други доказателства за свои влиятелни приятели, които са правили секс с непълнолетни момичета.

Но колко ли пари Епстайн е направил по тази схема? 

Приятелството му с богати и влиятелни мъже

Известно е, че той обичал да се хвали с "колекцията" си от известни приятели. Обича да организира приеми и социални събития с участието на прочути учени и университетски преподаватели, които се опитва да привлече за своите евгенистични планове за ферма за бебета с неговото ДНК, според разкрития на "Ню Йорк таймс". Но има и двама много влиятелни негови приятели, които също са били обвинявани в сексуално насилничество - бивш и настоящ президент.

Тръмп твърди, че се е запознал с Епстайн през 80-те години. През 2002 г. пред "Ню Йорк магазин" обяснява, че финансистът е страхотен и добавя: "Говори се дори, че обича красивите жени колкото мен, като много от тях са доста млади". След ареста на Епстайн тази година, Тръмп се пита да се дистанцира от него като коментира: "Не му бях фен". Но видео от 1992 г. показва Епстайн и Тръмп да купонясват заедно, как се смеят и говорят за жени.

Само една жена, която заведе дело в Калифорния под името "Кати Джонсън", е обвинявала Тръмп в сексуално насилие, което има връзка с Епстайн. Тя твърди, че Тръмп я изнасилва през 1994 г. по време на оргия, чийто домакин е Епстайн. Тръмп отхвърля обвиненията, а журналистите не успяват да намерят доказателства за твърденията на жената, която никога не застава открито с истинското си име. Факт е, че дни преди президентските избори през 2016 г. тя оттегля съдебния си иск. Според адвокатката ѝ Лиса Блум жената получавала смъртни заплахи.

Но Тръмп е бил обвиняван в сексуални посегателства от множество други жени, а фактът, че са били близки с Епстайн води до спекулациите, че е много възможно финансистът да е държал мръсни тайни за президента.

Подобно е положението и с Бил Клинтън. Епстайн многократно е посещавал Белия дом, докато Клинтън е президент. По-късно вече бившият американски президент често ползва частния самолет на Епстайн. Никой открито не е обвинявал Клинтън за сексуално подозрително поведение, свързано с Епстайн, но подобно на Тръмп и Клинтън е получавал обвинения - в това число и Хуанита Бродърик, която твърди, че е била изнасилена от него през 1978 г. /Клинтън отхвърля тези обвинения/.

При тези съвпадения не е странно, че любителите на конспиративните теории бързо свързаха смъртта на Епстайн в затвора с Клинтън или Тръмп, въпреки липсата на доказателства.

Допълнително има и много основателни въпроси около обстоятелствата около смъртта на финансиста. Въпреки че вече е пробвал да се самоубие, той не е проверяван стриктно  и постоянно преди самоубийството, противно на правилата в затвора. Аутопсията открива нараняване, което може да се получи при самоубийтво, но много по-често се наблюдава при убийство, написа в четвъртък "Вашингтон пост". И докато разследването на последните часове на сексуалния насилник не доведе до истински отговори, спекулациите около смъртта му ще продължат, продължава Vox.

Години наред успява да се измъкне невредим

Един от най-подозрителните моменти в случая "Епстайн" е, че той години наред успява да избегне процес и осъдителна присъда, въпреки че сигнали и разследване на сексуалните му престъпления има от над 10 г. Единствено 13 месеца той е затворен при облекчени условия след споразумение с щатския прокурор на Маями, по това време Алекзандър Акоста. И досега не е ясно как Епстайн постига сделката.

Според местни журналисти, които са следили случая, адвокатите на Епстайн ровели в миналото но свидетелите, както и на самите прокурори и изравяли мръсни тайни и това вероятно имало много общо с факта, че сексуалният насилник въобще не стига до съд, припомня Vox.

Журналистката Вики Уорд, която преди е отразявала Епстайн във "Ванити феър", наскоро разказа в "Дейли Бийст" какво ѝ е споделил високопоставен служител на Белия дом. Името на Епстайн изплувало, когато Акоста беше номиниран за социален министър в администрацията на Тръмп. Той получи поста, но обяви миналия месец, че се оттегля заради растящите критики за начина, по който преди години се е справил със случая на Епстайн. При номинацията си Акоста обяснил, че подписал извънсъдебното споразумение, защото му било казано, че Епастайн е част от разузнаването и трябва да не бъде закачан

Не е ясно каква разузнавателна информация финансистът може да е предоставял на федералното правителство, но предположението, че е избягнал затвора, защото е знаел нещо важно за влиятелни личности, добавя още мистериозност към неговия случай.

Може би има и една неконспиративна причина за всички конспиративни теории. Обвиненията срещу Епстайн - от сексуално насилничество към наемането на момичета, които да намират други момичета, които да насилва, плановете му да създаде ферма за бебета, са толкова отблъскващи, че може би американците си търсят обяснение защо той остава богат, силен и ненаказан толкова дълго време, пише още Vox.