ФБР започна разследване на самоубийството на американския финансов магнат Джефри Епстайн, обвинен в сексуален трафик и експлоатация на непълнолетни. Той беше открит мъртъв в килията си във федерален затвор в Манхатън. Медиите в САЩ напомнят, че 66-годишният Епстайн е направил опит да се обеси в килията си на 23 юли и е бил намерен да лежи в безсъзнание на пода.

На 6 юли финансистът беше арестуван след нов преглед на някога пазеното в тайна споразумение, което финансистът сключи с прокуратурата.

През 2008 г. той се призна за виновен пред съда във Флорида. Споразумението тогава сложи край на разследване, което можеше да доведе до доживотен затвор за Епстайн. Вместо това той беше осъден на 13 месеца затвор и трябваше да плати обезщетения на десетки от някогашните си жертви.

 

"Смъртта на Епстайн сега е в центъра на политическия живот, пише "Политико". Изданието прави преглед и на реакциите, в които има елементи на конспиративни теории.

Как толкова важен затворник, който скоро ще се явява на процес и който неотдавна е опитал да се самоубие и е бил поставен под специално наблюдение заради това, е успял да отнеме живота си във федерален център за задържане - това са сред най-честите съмнения.

Кметът на Ню Йорк нарече случилото се "някак твърде удобно".

"Много от нас искат да разберат: какво знаеше той", отбеляза Бил де Блазио, който ще се боли за кандидат на Демократическата партия за президент.

"Колко други милионери и милиардери са били част от незаконните дейности, в които е участвал Епстайн. Тази информация не умря с Джефри Епстайн. Това трябва да се разследва", добави той.

"Ако живеехме в параноидна измислена вселена, щях да съм много подозрителен към самоубийството на Епстайн, дори и дали е самоубийство наистина. И знаете ли, самият случай на Епстайн показва, че действително ние като че ли живеем в параноидна измислена вселена", реагира в Туитър колумнистът на "Ню Йорк таймс" Пол Кругман.

"Човек, който има информация, която може да унищожи живота на богатите и властимащите, свършва мъртъв в затворническа килия. Колко предсказуемо...руснаците", иронизира тв водещият по MSNBC Джо Скарбъроу в свой туит.

Епстайн се е познавал добре с Бил Клинтън и Доналд Тръмп. Наскоро документи от разследването срещу финансиста, в които има показания на неговите пилоти, стана ясно, че Клинтът е използвал самолетите на Епстайн, за да пътува до фондацията си или да изнася платени речи.
 
"Президентът Клинтън не знае нищо за ужасните престъпления, в които се призна за виновен преди години във Флорида Джефри Епстайн или за тези, за които наскоро беше обвинен в Ню Йорк", каза говорителят на Клинтън Анджел Урена преди месец. По думите му Клинтън повече от десет години не бил говорил с Епстайн и никога не е бил в ранчото на финансиста в Ню Мексико или резиденцията му във Флорида..

Според свидетелските показания Тръмп също поне веднъж е ползвал самолет на Епстайн за пътуване през 1997 г. от Палм Бийч до Нюярк.

Епстайн е чест посетител в курорта на сегашния американски президент в Мар-е-лаго в Палм Бийч, но му е забранено да го посещава след като има оплакване, че е нападнал сексуално служителка там.

"Не му бях фен, това мога да ви кажа", коментира Тръмп при ареста на Епстайн в началото на юли и казва, че не го е виждал над 15 г.