"Съзнателно или несъзнателно, съдът осребрява "Апартаментгейт". В резултат: "Артекс" има небостъргач, политиците си имат апартаменти, а ние гражданите - заведени дела за по 100 000 лева".

Така адвокат Никола Вапцаров, един от двигателите на инициативния комитет в "Лозенец", който от години протестира срещу изграждането на небостъргача "Златен век", коментира пред Клуб Z решението на Административен съд - София-град (АССГ), с което се отменя заповедта на строителния контрол за спиране на изграждането на сградата. Срещу самия Вапцаров "Артекс" заведе дело - за причинени неимуществени вреди, като си търси 100 000 лева.

Както Клуб Z писа, съдия Мария Ситнилска постанови, че строителството на небостъргача на придобилата популярност покрай "Апартаментгейт" строителна фирма "Артекс", е спряно неправомерно. Спирането стана под натиска на премиера Бойко Борисов, не на самия строителен контрол.

Компанията не само има валидно разрешително за строеж, но и има срок до 2028 г. да завърши зданието, смята още АССГ.

Формално, ДНСК не спря градежа заради изтекло през 2017 г. разрешително за строеж, за каквото настояват от ИК и от Столична община, а заради нарушения. Съдът обаче констатира, че те са били отстранени преди връчването на заповедта. Но не само това. Тълкува и въпроса с разрешителното в контекста на последните изменения в Закона за устройство на територията (ЗУТ), предложени от ГЕРБ. Според тях за определени категории сгради, в които "Златен век" попада, разрешителните вече са за 10, а не за 5 години. ГЕРБ бе обвинявана в лобизъм за "Артекс" покрай сагата с властимащите, сдобили се с евтини апартаменти от компанията. От партията обясняваха, че измененията нямат ретроактивно действие. Съдът обаче тълкува нещата другояче - че ретроактивно действие има, "Златен век" попада в хипотезата на 10-годишното строително разрешително и то трябва да важи поне до 2022 г. Но не само: АССГ смята, че през 2018 г., издавайки две заповеди относно конструктивни решения по сградата, главният архитект на София Здравко Здравков е "новирал" цялостното разрешително и то започва да тече от 2018 г. с 10-годишен срок за действие - значи до 2028 г.

"Излиза, че все пак е имало поправка "Артекс", коментира днес Вапцаров - "И досега от ДНСК отказват да се произнесат по строителното разрешително. Настояваме не само да обжалва решението на АССГ, но и да излезе с нова заповед, с която спира строежа вече на база изтекло строително разрешително."

Вапцаров зададе и въпрос: Защо изобщо законодателят е предвидил различни срокове по действие на строителните разрешителни и скъпи процедури по тяхното възобновяване, ако може с една заповед за конструктивни изменения (каквито са тези на арх. Здравков от миналата година) да се увеличава срокът на самото разрешително?

В заключение юристът посочи, че инициативният комитет остава в стачна готовност, като първо ще изчака да види какви действия ще предприеме ДНСК - първо ще обжалва ли пред Върховния административен съд.

Правна несигурност

Спирането през април на изграждането на небостъргача "Златен век" е коствало на "Артекс" загуба от 1 800 000 лева. Това пък се казва в позиция на фирмата, публикувана на сайта й днес - ден след оповестяването на решението на АССГ. 

"Липсата на прозрачност и правна несигурност, създадени от действията на институциите преди това решение на САС (всъщност, на АССГ, б.р.), доведоха до загуби за "Артекс" в размер на 1 800 000 лева от издаването на заповедта на ДНСК на 15.04.2019 го днес", пишат от строителната компания.

"В една правова държава Законът следва да се изпълнява от всички нейни субекти, т.е. очакваме и разчитаме, че институциите и гражданите ще се съобразят с решението на съда", допълват оттам (макар още да не е ясно окончателно ли е решението).

И дават заявка:

"Бихме искали да уверим всички наши настоящи и бъдещи клиенти, че "Артекс" продължава изграждането на сградата "Златен век"! Независимо от понесените загуби, продължаваме да държим на качественото строителство и ще изпълним всички договорни задължения към клиентите си."