Строителната компания "Артекс" съди двама от организаторите и участници в протестите срещу строежа на небостъргача "Златен век" за нанасяне на "неимуществени вреди", научи "Клуб Z.

На 5 юни, сряда, в Софийския градски съд са образувани две граждански дела по постъпили искови молби от фирмите „Артекс – Златен Век" и „Артекс - Инженеринг". И двете молби са по чл.45 от Закона за задълженията и договорите. Цитираният текст гласи следното:

Чл. 45. Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму. Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното.

Исковите молби са срещу адвокат Никола Вапцаров, който е и член на инициативния комитет "Лозенец", настояващ от години за спиране на строежа на "Златен век", и срещу Мариан Башур - един от активистите.

На 8 април премиерът Бойко Борисов прие Мариан Башур и Никола Вапцаров (зад него). Снимка Пресцентър МС

 

Строителната компания претендира по 100 000 лв. неимуществени вреди от всеки един от двамата активисти. На толкова те оценяват увредения си имидж.

Строителството на сградата "Златен век", която се намира до хотел "Маринела" в София, бе обявено за спряно през април лично от премиера Бойко Борисов. Той дори се срещна с протестиращите срещу небостъргача. На срещата са били Вапцаров и Башур. 

В последствие от "Артекс" също настояха за такава среща. Междувременно в цялата история различни държавни институции си "прехвърляха топката" по отношение на "Златен век". Главният архитекст на София Здравко Здравков изрази съмнения за документите на "Артекс", свързани със строежа, ДНСК първоначално твърдеше, че нещата са наред, после започнаха проверки. В крайна сметка спиране имаше. Има и обжалване на решението пред съда, което още е в ход. 

Преди това избухна скандалът "Апартаментгейт", също свързан с името на "Артекс" - заради разкрития, че Цветан Цветанов, Цецка Цачева и други видни фигури от управлението са закупили апартаменти от въпросната фирма (в различни нейни сгради) на по-ниски от пазарните цени. 

Претенциите срещу Вапцаров и Башур за нанесени неимушествени вреди вероятно са заради техни изказвания публично по адрес на "Артекс". Според запознати обаче в документите по заведените две граждански дела има и твърдения за претърпени имуществени вреди.

Почти веднага в профила си във фейсбук коментар направи Никола Вапцаров:

"Артекс може да заведе дело срещу протестиращите граждани, но ние хората от Лозенец не сме заинтересована страна, когато става дума за техните мегаломански градежи, които ще унищожат квартала. Е, ние винаги сме искали да може да се съдим директно с Артекс по този въпрос - и ето, че най-после ще може в съдебна зала да докажем, че строежът е незаконон.

Всичко това нямаше да е възможно без хората от Артекс и манията им за величие! Затова благодоря на сем. Мирянови за възможността да докажа всичките си твърдения в съда."