Машинният вот за местните избори а 27 октомври няма да се случи - ще се гласува само с хартиени бюлетини. Това ще важи за всички местни избори по принцип. На парламентарен, европейски и президентски вот обаче отпада хартията и подаването на глас ще е задължително чрез устройство. И няколко изключения - "аналоговото" гласуване ще остане само в секции с под 300 регистрирани избиратели, в болници, социални домове и зад граница. 

Това реши Народното събрание с окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс. Цялата философия на поправките едва 3 месеца преди вота за кметове и общински съветници бе именно да се заличат машините. Предложението бе на ГЕРБ, въпреки че през април - отново с гласовете на ГЕРБ, но по идея на ДПС, се прие на евровота машините да са 3000, на местния - 6000, а оттам в бъдещето хартията да остане в небитието. 

ДПС обаче отказа да подкрепи пълната ревизия на текстовете от април, въпреки че от ГЕРБ твърдяха обратното. От движението категорично настояха вотът с устройства и без бюлетини в бъдеще да се запази. Получиха своето, а в замяна гласуваха "за" заличаване на машините за тази есен. 

По време на дебатите от ДПС припомниха, че ще искат нов ремонт на Изборния кодекс веднага след изборите за местна власт. Тогава ще бъде предложено връшане на машини и за този вид избори, както и въвеждане на машинно преброяване на хартиените бюлетини в секциите, в които те ще бъдат запазени.

Единствено БСП настояваше машинното гласуване да остане и за 27 май - в предвидените 6000 секции. Мотивите - да не се прави крачка назад, да не се променя постоянно Изборния кодекс като книга-игра, да се елиминират възможностите за манипулация на резултатите чрез подмяна на протоколи и др. 

Не се приеха и предложенията малки населени места с над 150 регистрирани жители да избират сами кметовете си. Сега право на вот имат само населените места с поне 350 жители. Така "под чертата" остават около 3000 села и малки градчета.