ДПС опроверга ГЕРБ и гласува "против" предложението на управляващите за отмяна на машинното гласуване на местни и парламентарни избори. Версията, че движението е "за" бе лансирана по-рано тази седмица от председателката на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ) в официално изявление, когато представяше поправките в Изборния кодекс. 

Правната комисия днес разгледа проекта на първо четене - с участието и на ЦИК, и на омбудсмана Мая Манолова, и на експерти. И на Данаил Кирилов - по собственото му признание - в качеството на гражданин, а не на министър на правосъдието. БСП, ДПС и Манолова застъпиха една и съща теза по различен начин - а именно, че на европейския вот гласуването с машини в 3000 секции е било нарочно и умишлено саботирано.

Разлики имаше само в интерпретацията кой е бил главният саботьор - ЦИК сама по себе си или държавните институции - всяка според компетенциите си. 

В крайна сметка след повече от 2 часа дебати, в които се чуха предимно добре познати аргументи от всички страни, комисията прие промените в ИК с 12 гласа "за" - от ГЕРБ, представителите на ВМРО, НФСБ и "Воля", 9 "против" - БСП и ДПС, и без "въздържал се".

"Не искаме човешки ръчички да пипат хартийки и да правят манипулации при броенето" - с тези думи в края на изказването си зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев мотивира и защо партията преди 3 месеца предложи методът за въвеждане на машинния вот чрез 3000 машини за евроизборите, 6000 - за местните наесен и отпадане на хартиените бюлетини оттам нататък, и защо е против предложението на ГЕРБ.

Той припомни, че лично е участвал във всички проведени в България избори от 1990 г. насам. ДПС настоява за машинно гласуване заради ръчното броене в секционните избирателни комисии. Броенето е най-големият проблем, защото освен грешки, там се случват и тежки манипулации на изборния процес - "като започнете от дребни балкански хитринки и се стигне до сериозни манипулации", заяви Цонев.

Той оспори и аргументите на ГЕРБ, на ЦИК и на някои специалисти, че софтуерът и въобще техническата организация на машинния вот е сложна работа. 

"Кого заблуждаваме - IT секторът ни е с по-бурен растеж от първите 5 държави в ЕС. Занимава се с изкуствен интелект. Този софтуер е проста задача за българския бизнес и експертиза. При тази картина какво правим - за да запазим СИК и този допотопен начин на манипулации - намираме причина да махнем машинното гласуване. То беше съзнателно компрометирано."

По-рано омбудсманът Мая Манолова също говори за грешките и манипулациите в секционните комисии и висящите в сайта на ЦИК протоколи от вота, от които обяви, че я е срам. Даде и конкретни примери. Цонев пък нарече въпросните протоколи "парцали".

Другият представител на ДПС - Хамид Хамид - също заяви, че целта на движението е да се направи така, че да се минимизира или да се премахме субективният момент при отчитане на избора.

И заяви, че различни страни са решили този проблем по различен начин - някои - като Бразилия и Индия - с машинен вот, други - като САЩ и Русия - с мащинно броене на бюлетините на хартия. 

За саботажа на машинния вот на евровота Хамид добави, че не ЦИК трябва да бъде обвинявана, а че "държавата отиде за гъби".

"ЦИК пишеше писма, до когото се сетите. Всички постъпили отговори бяха отрицателни. Имаше само един, че с малко условности - на агенция й трябва 1 година за сертификация на 3000 машини...", заяви той. 

Между двете четения на законопроекта, ако той бъде приет в зала на първо четене, ДПС ще предложи в закона изрично да се запише, че държавата трябва да купи машини, че държавната "Информационно обслужване" пише софтуера за избори, както и да се запише коя държавна институция съответно тества, сертифицира и одитира тези машини.

Но намекна, че ако държавата се държи по същия начин на наближаващите местни избори по отношение на машинното гласуване, както на европейските, то с 6000 машини на вота наесен ни "чака катастрофа". 

От БСП обявиха, че подходът на ГЕРБ е сталинистки - "има машина, има проблем, няма машина - няма проблем". Крум Зарков пък припомни, че същият дебат е воден само преди 3 месеца и попита управляващите кога точно са разбрали, че местните избори били "сложни". Припомни и, че въвеждането на машинно гласуване е записано в закона през 2014 г.

"Особено цинично е да си направил всичко, за да затрудниш употребата на машините, а накрая да използваш пречките, за да отмениш машинния вот".

И добави по адрес на другия аргумент на ГЕРБ и ЦИК - че машинният вот бил скъп, добави: 

"Ние сме единствената държава в света, която твърди, че електронното е по-скъпо от хартиеното"

На аргумента на ГЕРБ и част от "патриотите", че "никъде в Европа няма машинно гласуване", Зарков каза: 

"Това, което няма в Европа, са кебапчета, индиански нишки, административен натиск по време на избори". И попита властта колко пъти може да настъпи една и съща мотика.

Министър Данаил Кирилов, който бе в лично качество на заседанието, обясни как решението преди 3 месеца за въвеждане на машинния вот било "политическо" и "под натиск", в който намеси "крайната десница" (която и да е тя - б. р.). Пое лична отговорност за въвеждането на машините (предложение на ДПС тогава - б. р.) и обяви, че сега то не трябва да се реализира.

Депутатите от ГЕРБ не участваха в дискусията по същество. Анна Александрова няколко пъти заяви, че ще си запази репликите за пленарната зала, където дискусията ще се повтори.