Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За първи път жена оглавява Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен.

За първи път от 1958 г. постът е в германски ръце.

За първи път, откакто беше въведен процесът на водещите кандидати, председателят на комисията не е посочен от европейските партии, а от правителствата. Въпросният процес удържа един мандат.

Европейският парламент прие сделката с Европейския съвет, която преди това гръмогласно критикува.

За оптимистите тази развръзка е конструктивна, за песимистите – безпринципна.

Причината сделката да мине е, че главните партии и държави в ЕС получиха по нещо от нея.

Тази комисия ще разполага с крехко мнозинство от девет гласа. Не е сигурно, че те ще я удържат за пет години.

Не е сигурно, че тя ще успее да угоди на всички “акционери” в сделката. Техните виждания за ЕС са в много пунктове противоположни.

Това означава, че ЕС ще продължи да се движи с малки и колебливи стъпки напред.

С такава комисия и с такова мнозинство не можем да очакваме радикални промени.

Няколко примера

Фон дер Лайен декларира голяма климатична амбиция – въглеродно неутрален ЕС до средата на столетието, 55% намаляване на емисиите до 2030 г. в сравнение с цел от 40% сега, сравнявано с 1990 г. 

Ще има ли кураж да закрие въгледобива на поляците, които я подкрепиха независимо от разделителните линии между партиите?
А ще продължи ли процедурата за отнемане на членски права от страната им, която досегашната комисия започна? И ще назначи ли за свой първи заместник по върховенството на закона инициатора на тази процедура, холандеца Франс Тимерманс, чиято кандидатура за председател на ЕК поляците като част от Вишеградската група и заедно с Италия и Румъния провалиха?

Разделените социалисти, повечето от които я подкрепиха, искат от нея амбициозен бюджет на еврозоната “със стабилизиращи функции”. Но вече обявената френско-германска сделка за този бюджет предполага много по-ниска амбиция. И това противоречие ще проличи съвсем скоро при преговорите за нов седемгодишен европейски бюджет, в рамките на който трябва да се вмести този на еврозоната.

Тя обеща и европейски данък върху приходите на американските дигитални гиганти от дейността им в ЕС. Но този проект има силни противници в съюза, които не искат да предизвикват САЩ и президента им Доналд Тръмп. Ще остане ли и той като проекта за единно облагане на транснационалните корпорации една многогодишна чернова?

Фон дер Лайен (или ФДЛ, както вече съкращават името й) обеща да узакони процеса на водещите кандидати, благодарение на чиято гибел тя беше номинирана на поста си. Това е очевидно трудно разбираемо.

Не е ясно как тя ще “продаде” по-дълбока, по-интегрирана, по-отворена за мигрантите Европа на евроскептичните правителства, които подкрепиха номинацията й, само и само да провалят водещите кандидати Манфред Вебер и Франс Тимерманс? Тя казва:

"Първо съм европейка, после съм германка."

Само че нямаше да бъде на поста си без гласовете на тези, които искат Европа на нациите, а не още власт за Брюксел.

Не е ясно и как обикновеният европеец ще види един по-близък до него Брюксел у дъщерята на еврократ и близка приятелка на Ангела Меркел?

Подобно на предшественика си Жан-Клод Юнкер ФДЛ е уязвима заради близкото си минало на министър. Опозицията в Германия има въпроси за държавни поръчки, които е правила като министър на отбраната, за разходи, които е одобрявала, за корпоративни зависимости. Депутатите от Бундестага дадоха да се разбере, че анкетите им за решенията й ще продължат, независимо какъв ще бъде следващият й пост.

ФДЛ ще има труден мандат. И той няма да е труден заради тези, които гласуваха против нея, а заради тези, които я подкрепиха. Тя ще бъде слуга на много и различни господари.

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"въглеродно неутрален ЕС до

"въглеродно неутрален ЕС до средата на столетието" За да си "въглеродно неутрален", трябва да се откажеш и от природния газ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.