Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

СТРАСБУРГ

Германката Урсула фон дер Лайен е новият председател на Еврокомисията. Тя е и първата жена начело.

Това стана ясно преди малко на сесията на Европарламента в Страсбург.

За нея са гласували 383-ма евродепутати. Те са с 9 повече от необходимото абсолютно мнозинство от 374-ма души. Вотът бе таен.

"Против" са били 327 души. 22-ма са се въздържали, а една болетина е била невалидна.

„Това е доверието, което оказвате на Европа, на обединена и силна Европа – от изток на запад, от север на юг“, заяви фон дер Лайен в своето кратко, но емоционално първо обръщение след избирането й.

И продължи:

„Това е Европа, която се бори заедно за бъдещето си, където хората не са един срещу друг. Която ще се справи с предизвикателствата. Давам си сметка и за предизвикателствата пред мен. Послането ми е: Нека работим заедно конструктивно. Всички имаме нужда от обединена и силна Европа.“

Фон дер Лайен ще бъде първата жена в историята, оглавила Еврокомисията. За последно германец е бил начело на ЕК в периода 1958-1967 г. Тогава председател е бил Валтер Халщайн.

Тя не пропусна да припомни миналото си като дъщеря на служтел в Еврокомисията:

"Тази сутрин един от приятелите ми в парламента ми каза: "Баща ти те гледа". Той беше тук генерален директор, после се върнахме в Германия, защото той искаше да дойде тук отново като комисар. Нещата не се развиха по този начин, но за мен това е като завръщане у дома."

Урсула фон дер Лайен бе номинирана за председател на ЕК на 30 юни от Европейския съвет. Това стана, след като се провали процедурата с водещите кандидати, издигнати от политическите сили в Европарламента. Тя бе кандидат на Европейската народна партия (ЕНП).

Новоизбраният председател на ЕК е близък съратник на германската канцлерка Ангела Меркел и е министър на отбраната на страната си. Тя ще подаде оставка от поста утре. Министърката обяви решението си още преди гласуването и заяви, че ще се оттегли, независимо дали ще бъде или няма да бъде одобрена за председател на Еврокомисията.

Източна Европа ще бъде добре представена в новата Комисия

„За мен е важно да открия еврокомисарите, които да имат главните ресори, за да дам ясно да се разбере, че Източна и Централна Европа са добре представени в новата Комисия.“

Така Урсула фон дер Лайен отговор на въпроса как ще компенсира Източна Европа, след като този регион не получи нито един от висшите постове в ЕС.

Тя заяви, че е решена да намери географски баланс. И изрази убеденост в доверието към начина й на работа, който определи като много прагматичен.

В профила си в туитър Урсула фон дер Лайен благодари на всички официални езици на ЕС за избирането й. Първата благодарност е на български (заради азбучната поредност на езика ни сред официалните езици на ЕС - б.р.).

 

Кой как е гласувал

Вотът бе таен, така че не може да се каже 100 на сто кой как е гласувал. Целта е да не бъдат принуждавани евродепутатите да се подчиняват на партийната воля, ако случайно не мислят като мнозинството свои съратници.

4 политически групи обявиха, че няма да подкрепят Урсула фон дер Лайен. Това бяха „Зелените“/Европейски свободен алианс, Европейски консерватори и реформисти (ЕКР), радикалната Европейска обединена левица/Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ) и крайната десница от „Идентичност и демокрация“.

Твърдо за германската кандидатка бяха нейната Европейска народна партия (ЕНП) и либералите от „Обновете Европа“ (ОЕ).

Най-голямо разделение имаше в Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД), който не излезе с обща позиция. На сбирка на групата преди вота социалистите от Франция, Германия, Австрия, Белгия, Холандия и Гърция заявиха, че ще гласуват против Фон дер Лайен. Подкрепа за нея декларираха делегациите от Испания (най-голямата в СиД) и Португалия.

От БСП обявиха пред Клуб Z, че няма да подкрепят Фон дер Лайен. Най-вероятно петима от общо шестима български представители са гласували така. Смята се, че има едно изключение – Сергей Станшев, лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Предполага се, че решителна роля за избирането на Фон дер Лайен са изиграли социалистите, а защо не и консерваторите. Като се има предвид не особено голямото мнозинство (383 гласа при необходими 374) за Фон дер Лайен може да са гласували и необвързани с нито една група евродепутати като тези от италианското популистко движение „5 звезди“.

Коментари

Аз пък се радвам че тя стана председател на Еврокомисията

Ще стяга всички разпуснали се по гемански. Да му мислят разхайтените!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Каква ще бъде дер Лайен ще проличи най-вече по отношението

й към въоръжаването на Европа. Доктрината на НАТО е да не напада. Работата е там, че враг номер едно на ЕС - имперска Русия - продължава със свръх въоръжаването си. На Ердоганова Турция не може да се разчита, особено след като се съюзиха с Русия. Тръмп е неуравновесен. ЕС трябва да разчита и на собствени сили, въпреки че е арена на много троянски коне Само българските са 15 /евродепути/!. Когато човек се сдобие с жилище, най-напред монтира на вратата си по-скъп патрон за заключване, че и два патрона. Поне в крадливата Борисова България е така. А Европа освен материални блага е богата и на култура и на най-съвременни и прогресивни идеи. Дълг на Европа е да опази тези богатства не само за себе си, но и за човечеството. ЕС а трън в очите на Русия, САЩ , надигащата се Турска империя, месомелачка за кюрдите, Китай и на още дузина държави по много причини, и е наивно да я караме по рецептата на Меркел. Дано немската рационалност и европейската мъдрост поведат ЕС напред!
 's picture

:)

Хубаво

Ние големи претенции нямаме: да е с две еднакви обувки, ако не с еднакви поне с обувки и толко. Евроинституции за съешаване, размножаване и яйцеполагане. И понеже генофондът се обогатява с гербелаци, след колко поколения ще загубят напълно речеви умения?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.