Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дали германската министърка на отбраната и вярна дружка на канцлерката Ангела Меркел Урсула фон дер Лайен ще оглави Европейската комисия, на 16 юли ще реши Европейският парламент. Ако Фон дер Лайен получи обикновено мнозинство, тя ще смени на поста Жан-Клод Юнкер.

Любопитното е, че тя ще се върне в родния си град Брюксел.

Урсула Гертруд Албрехт се ражда на 8 октомври 1958 г. в Брюксел като трето дете в семейството на Хайди-Адел и Ернст Албрехт, който впоследствие става дългогодишен премиер на германската федерална провинция Долна Саксония.

Урсула израства с още петима братя и една сестра, самата тя по-късно ще стане майка също на седем деца. От 1964 до 1971 г. посещава Европейското училище в Брюксел. Семейството се завръща в родната Германия и Урсула продължава образованието си в математическата гимназия в Лерте, недалеч от Хановер. Полага успешна матура и през 1977 г. записва икономика в университета в Гьотинген. Дипломира се, но разбира, че истинското й призвание е медицината. Така от 1980 до 1987 г. следва в Медицинската академия в Хановер, която завършва и специализира гинекология.

През 1986 г. се омъжва за Хайко фон дер Лайен, също лекар. Раждат им се седем деца.

Урсула става член на Християндемократическия съюз през 1990 г. През 2001 г. е избрана за общински съветник в Хановер, а две години по-късно става министърка по въпросите на семейството, жените и здравеопазването в правителството на федерална провинция Долна Саксония. През декември 2004 г. се издига до член на президиума на Християндемократическия съюз.

През август 2005 г. в битката за канцлерството Ангела Меркел включва Урсула фон дер Лайен в предизборния си екип. Партията на Меркел ХДС печели изборите, Фон дер Лайен става министърка по въпросите на семейството, жените и младежта. Във втория кабинет на Меркел първо запазва поста си, но от 27 ноември 2009 г. оглавява Мнистерството на труда и социалните грижи.

През 2013 г. става първата жена начело на федералното Министерство на отбраната. На 14 март 2018 г., в четвъртия кабинет на Ангела Меркел, Урсула фон дер Лайен отново полага клетва като министърка на отбраната.

Не липсват и скандали. През лятото на 2015 г. се появи информация, че Фон дер Лайен е плагиатствала при писането на докторската си дисертация. След щателна проверка през 2016 г. от Медицинската академия в Хановер изразиха становище, че е имало нарушения, но те не са от такова значение, че да й бъде отнета докторската титла.

В момента тече проверка по сключени от Министерството на отбраната договори с консултантски фирми, възлизащи на милиони евро. Урсула фон дер Лайен е категорична, че всичко е в рамките на закона. Дали е така, ще докаже надлежна проверка.

Въпреки всичко тя е сред топдесетката на най-харесваните и одобрявани политици в Германия.

Ако обобщим накратко професионалния път на Урсула фон дер Лайен, това е главоломна кариера от нула до 99. Дали ще е 100, зависи от решението на Европейския парламент ще оглави ли Урсула фон дер Лайен Европейската комисия.

Коментари

Това се нарича консервативен политик!

Отлична професионална подготовка с две висши образование в големи университети и докторска степен. Сериозно семейство със седем деца и последователна политическа кариера от долу нагоре. Можем ли да я сравняваме с нашите "консерватори", които са със съмнително образование - често само бакалаври от провинциални университети, без езици, женени и развеждани по няколко пъти - междувременно захвърлили някое дете, които са спуснати направо в управата на партията или дори направо в парламента? Но пък са големи българи, нали така?
ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

Малиий

След тази презентация успя ли да се подбършеш с треперещата си либерална ръчица? Абе , келеш , много си малък да коментираш Консерватизма . Сигурен съм , че си нямаш идея за тази философска концепция...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.