Без изнада Емил Кошлуков спечели конкурса за нов генерален директор на БНТ. Той получи три гласа от петчленния състав на Съвета за електронни медии (СЕМ). Кандидатурата му беше подкрепена от София Владимирова (ГЕРБ), Розита Еленова (БДЦ на Христо Ковачки) и Бетина Жотева (член на СЕМ от президентската квота на Росен Плевнелиев). С техните гласове бившият политик, ръководител на ТВ7 и програмен директор на партийната телевизия „Алфа“ ще управлява обществената БНТ в следващите три години.

Останалите двама членове на СЕМ - Иво Атанасов (БСП) и Ивелина Димитрова (член на СЕМ от президентската квота на Румен Радев), гласуваха за спортния журналист Сашо Йовков. 
Останалите участници в конкурса – Сашо Диков, Явор Симов, Никола Тодоров и Стоил Рошкев, не получиха нито един глас. 

"Нямам нужното доверие в него. Няма логика с моя глас той да управлява националната телевизия" – с тези думи Иво Атанасов аргументира решението си да не подкрепи Емил Кошлуков. 

За разлика от него Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова видяха в него „способен мениджър“, който е представил „високопрофесионална концепция“. А според София Владимирова Емил Кошлуков отговаря и в най-голяма степен на очакванията на медийния регулатор. Бетина Жотева отличи не само неговата идея да създаде ново мултимедийно съдъжание на БНТ за „новини на момента“, но и го задължи да запази БНТ3 като канал за спорт. 

Това е второто участие на Емил Кошлуков в конкурса за генерален директор на обществената БНТ. Преди две години Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова подкрепиха Константин Каменаров. Той от своя страна назначи Кошлуков за програмен директор на БНТ1 и за водещ на политическото предаване „Още от деня“. Там той се прочу като първия телевизионен водещ на БНТ показал в ефир среден пръст. 

Заради получената условна присъда за шофиране в нетрезво състояние, Каменаров беше принуден да освободи поста. Той остави на своя наследник и дълг от 37 млн. лв., натрупани заради договори за спортни права и програми. Според разчетите на финансистите на БНТ, ако не бъдат взети мерки до края на годината дълговете мога да се увеличат до 44 млн. лв. 
Членовете на СЕМ оцениха именно програмата на Кошлуков, в която той обещава предоговаряне на сключените договори и спиране на предавания като „Стани богат“ и орязване на раходите за социологията на „Алфа рисърч“ в „Референдум“.

Емил Кошлуков е бил водещ на предаването "Таралеж" по телевизия Евроком, водил е и коментарното предаване "Факторът Кошлуков" по TV7. За кратко е бил през 2014 г. директор на бившите телевизии на банкера Цветан Василев - TV7 и News7, които фалираха заедно с КТБ. След свалянето на "Факторът Кошлуков" от TV7 предаването му се излъчва в Канал 3 (септември 2015 – април 2016). Освен това е бил е програмен директор и на телевизията на партия "Атака" – „АЛФА“ (в периода 2016/2017 г.).

През февруари 2017 г. името на Емил Кошлуков попадна в списъка на некоректните длъжници на КТБ, обявен от синдиците на банката.