Критичен и емоционален анализ. Така най-общо може да се опише концепцията за развитие на БНТ на Сашо Диков. Така я описа и председателката на Съвета за електронни медии (СЕМ) София Владимирова, макар сама да попадна под критичните удари на Диков по време на изслушването му днес.

СЕМ породължава с изслушванията на кандидатите за генерален директор на обществената телевизия, след като вчера по реда си минаха Сашо Йовков, Никола Тодоров и Явор Симов. След Диков предстои представянето на сегашния временно изпълняващ длъжността директор Емил Кошлуков и на Стоил Рошкев. Клуб Z проследи изслушването на Диков, ще направи това и с останалите.

Ето как протече то:

Бившият спортен журналист описа проблемите на обществената телевизия, изговаряйки и някои публични тайни, считани за табу. Той разкритикува на практика всичко – бившите ръководства и особено последния генерален директор Константин Каменаров, хвърли камък и в градината на сегашния и.д. Кошлуков; определи като некадърен рекламния отдел, постави въпроси и за раздутия, според него щат. 

Поантата в концепцията на Диков бе: повече публицистика и разследваща журналистика, повече спорт, но в динамичен и интерактивен вариант. И то с наличните средства, които поколения ръководства на телевизията определят като недостатъчни, а настоящото дори обяви, че БНТ е пред фалит.

Престъпление срещу аудиторията

„Престъпление срещу БНТ, срещу аудиторията и срещу тази древна професия – журналистиката.“

Така Диков започна изложението си, критикувайки състоянието на медията.

И продължи: не е нормално да не се знае колко точно са задълженията; свалят се предавания („Открито“ с Валя Ахчиева) и никой не казва защо, в т. ч. Владимирова, до която Диков бил адресирал питане; „да не можеш да си запълниш рекламата от Световното по футбол означава, че си тотален некадърник“; по БНТ2 се въртят едни и същи неща; докато България се тресе от скандали, актуалните публицистични предавания се занимават с проблемите на други държави и пр., и пр.

Диков бе попитан как ще се справи с финансовата криза, ако оглави телевизията, на което той отвърна със: „Не е само финансова, тя е всеобхватна – творческа, журналистическа. Но по „паричната“ тема предложи: „да се тръгне на смел и решителен разговор с властта за уреждане на няколко въпроса, един от които с разпространението. Както е известно, от бюджета се отпускат допълнително средства на БНТ (и то не редовно) за покриване на разходите по разпространението към НУРТС.

„Не е нормално да се плащат всяка година на една частна фирма – този въпрос би трябвало да се уреди принципно“, посочи кандидатът за генерален директор на телевизията.

Диков поиска още да отпадне законовото ограничение за 5 минути реклама в праймтайма – „да се намери добра воля в парламента“. Плюс - тези 15 минути общо рекламно време за денонощието да не са валидни за цялата БНТ, а да са по 15 минути на канал – „да се даде възможност за глътка въздух“. 

„Ще кажете – те и сега не могат да ги запълнят. Но може – ако съдържанието стане атрактивно“, посочи Диков.

Чудовищно източване

И продължи с критиките. Вече в конкретика:

„Става дума за чудовищно източване на телевизията. Ако е вярно, че 22 000 лева струва един епизод на „Стани богат“ – това е абсурдно, това е живо източване, далавера безподобна. Само по себе си е прекрасно предаване, само че на каква цена. Кой луд е дал тези пари!? 

8500 лева се плащат на Ути Бъчваров, чудесен шуомен сам по себе си.

Тъписимо – слава Богу, че Кошлуков го е спрял. Безумно предаване като замисъл и изпълнение“, посочи Диков, визирайки спортно-развлекателното предаване „Спортисимо“, което в действителност бе спряно наскоро от и.д. шефа.

И допълни:

„Като се навържат нещата – са при една и съща продуценттска фирма. Кокопродукции е имало по времето на Коко Каменаров, не копродукции.  Ще даваш пари за филми за Чарли Чаплин...“

По повод информацията, че телевизията е дала около 30 милиона лева за спортни права за период от 4 години (в по-голямата си част състезанията се излъчват по БНТ3), Диков попита: „какво правим с избиването на разноските“. По думите му има как, ако рекламистите на телевизията са кадърни. И изчисли, че от около 7 милиона лева за права за Световното първенство по футбол миналата година, около 5 милиона са върнати от пряка реклама, „при това от незапълнени рекламни блокове при очевадната некадърност на хората от рекламния отдел“. 

„Дай 25 000 за едно издание на „Стани богат“. Но върни поне 25 000 и една стотинка“, посочи по въпроса с рекламата журналистът.

Вечният плач

„Вечният плач от години, ама виждате ли БНТ е недофинансирана. Хора, 80 милиона потъват на година в нещо, което никой не иска да гледа. Ти си някакъв абсолютен аутсайдер, който произвежда телевизионен мутант, който никой не гледа“, продължи Диков, правейки прелюдия към кадровата и програмната си концепция.

За щата на БНТ, който от години се смята за раздут с около 1300 служители, сподели лични наблюдения.

Празни стаи, празни апаратни – в обедна почивка ли са, какво правят. 186 леки коли има БНТ. Ако по един шофьор имат тези коли... Кой какво върши? Станали са за посмешище – като тръгнат на снимки – една сюрия хора. Ето я тук Ива с телефончето – по-добра работа върши“, посочи към колежка журналистка, излъчваща на живо изслушването на Диков.

По думите му БНТ1 трябвало да остане новинарски канал, но публицистиката да бъде заложена в по-късните часове – след 21 ч, а подходът към културата и образованието да се сменят, или по-точно – да се имплементират в сегашната схема, но да станели по-леки. „За съжаление имат най-нисък рейтинг“, констатира Диков. Но тъй като концепциите на кандидатите все още не са публикувани на сайта на СЕМ, така и не стана ясно как точно вижда Диков тези теми в БНТ1. Стана ясно обаче, че вижда БНТ1 и БНТ2 като конкурентни канали с интерактивни новинарски излъчвания – нещо като предаването му „Стажантът“, в който Диков обикаляше кулоарите на парламента и интервюираше депутати на живо.

„Да се вкарат темите в информационно-публицистичен канал, но с много директни включвания. Да се реагира на секундата. Виждате какво става: кеф ви бомби, кеф ви престъпления. Skype вече ти позволява да се включваш директно от целия свят. Виждате какво става в парламента – ежедневно може да бъде правено директно шоу в най-добрия смисъл“, посочи Диков, визирайки втория канал на телевизията като канал за новини и публицистика, които да се излъчват от рано сутрин до привечер. 

„Край на слугинажа с достойна и честна журналистика. Да има пояс, в който да се знае, че там ги има най-важните неща и по този начин ще избием зъбите на сутрешните блокове на Нова и бТВ. Към това добавям и достойно място на разследващата журналистика. Тези, които са работили с мен знаят – еднакъв аршин към всички! И към власт, и към опозиция!“, обобщи Диков.

За БНТ3 пък предвижда да остане канал за спорт, но и за модерен начин на живот – фитнеси, диети.

Ще се тича насам-натам

На въпроса как вижда изпълнението на идеята си за интерактивност, Диков даде пример с времето като програмен директор на фалиралата вече Би Ай Ти:

„Когато отидох в Би Ай Ти беше високоплатен, скъп, швейцарски, пенсионерски хотел. Ма много култура, мамата си джаса. Като дойдох казах: работата става в пъти повече, предаванията ще станат в пъти повече, ще се тича насам-натам. На другия ден много хора напуснаха.“

След което сподели виждане за парламентарните екипи на БНТ:

„Нали ги гледам в парламента – висят по цял ден за две включвания в новините. Същият този екип, вместо да си клатят краката и да си пият кафетата, ще работят много по-интензивно и за новинарския канал. Това е изпробвано в Би Ай Ти. И това не иска повече пари.“

Членът на СЕМ Бетина Жотева, запозната с писмената концепция, похвали Диков, но пак върна темата в полето на финансовите средства:

„За мен ти си направил перфектната телевизия. Това е най-добрата концепция. Ти си направил нещо, с което човек може от сутрин до вечер да учи, да се забавлява и да си почива, гледайки някой от тези канали. За мен това е телевизията утопия. За мен това е неизпълнимо в състоянието, в което телевизията в момента се намира – технически, кадрово. Това е по-добра програмна схема от тази на ВВС. Кажи ми как ще изпълниш всичко това. Само за БНТ2 150 милиона няма да ти стигнат.“

На това кандидатът за генерален директор отвърна, че не трябват пари, а работа. И посочи, че не му трябват три години, колкото в момента е мандата на длъжността, за която кандидатства – а три месеца. Ако за тези три месеца не успее да приложи идеите си и те да заработят, щял да напусне:

Тук не става дума за пари. И не ми трябват три години, трябват ми три месеца. Ако не станат тези промени за това време в БНТ2 и БНТ3, аз ще си подам оставката. Джувки и шалчета – не става. Иска се воля. Тези 150 милиона – като оправдание звучи.

Чухме идеи финансирането да е процент от БВП, което би било прекрасно. Само че чухме и г-н Атанасов (членът на СЕМ Иво Атанасов, бивш депутат) с неговия печален опит на депутат преди 25 години, че това няма как да стане. Първо реформа – после пари. Не може по този начин милиони да потъват всяка година. Аз съм на 1000% убеден, че с тези пари може да се прави много по-качествена програма. Самият факт, че Кошлуков с две щракания на пръстите спести 7-9 милиона...“

Това е много стара къща с много стари традиции... - посочи Жотева.

„С много тежки болести! Тази старост, с този мухъл – трябва да се преустанови. БНТ2 – 8 повторения, в 11 ч парламентарен контрол, после пак 8 повторения. Ми направи нещо за тая телевизия и тогава си прави ремонт на кабинета! Стоим и гледаме с широко затворени очи как някакви хора се подиграват!“, отвърна Диков.

А на финала посочи, с ясен намек към конкурента Кошлуков, че: не е работил в ТВ7 (неофициално на Цветан Василев и Делян Пеевски), не е работил и в Канал 3 при новото ръководство (пак неофициално на Пеевски); няма никакви финансови задължения, че да бъде изнудван от сутрин до вечер да „громи“ председателя на ВКС Лозан Панов и „не ми е трябвала бележка да си нагаждам стажа“ (справка – последният конкурс за директор, Кошлуков и една бележка от телевизията на партия „Атака“ - „Алфа“).