Лидерката на БСП Корнелия Нинова прибегна до промени на ключови позиции в парламентарната група само две седмици след като се закрепи на поста си в партията, отменяйки собствената си оставка заради загубата на европейските избори. Тази сутрин председателката на парламента Цвета Караянчева обяви официално рокади в групата на социалистите.

Депутатът Антон Кутев, който често се изказва "вътрешноопозиционно", от днес официално не е зам.-председател на парламентаристите от БСП. 

Нинова поиска и махането му от председателския пост в Комисията по взаимодействие с гражданските организации и жалбите на гражданите - една от двете комисии, чието ръководство е на левицата в 44-тото НС.

"Постепенно ставам социалист на свободна практика", заяви Кутев с усмивка пред Клуб Z по този повод.

Другият "разжалван" е депутатът Валери Жаблянов. Нинова е съобщила пред парламентарната си група, че социалистът вече няма да е представител в българската делегация на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Причината формално е, че Жаблянов не отишъл на последната сесия, на която се гласува връщането и възстановяването на пълномощията на Русия като член на ПАСЕ. Москва се раздели с мястото си след анексията на Крим. Преди седмица обаче бе гласувано да се върне.

Сред българските представители нямаше нито един "против" това решение. Представителят на "Воля" дори гласува в подкрепа на Кремъл, докато депутатите от ГЕРБ, ВМРО ("Обединени патриоти") и ДПС се въздържаха. Социалистите отсъстваха и именно това е основният мотив на Нинова, твърдят партийци. Според тях обаче това е по-скоро първият удобен повод за рокадата, а не истинската причина. 

В края на миналата седмица на пленум Нинова извади Жаблянов и от Изпълнителното бюро на БСП.

И народният представител Кристиан Вигенин е отстранен от ръководството на ПГ на "БСП за България" - досега той беше неин секретар. Този път обаче причината е издигане. Повече от година след като Нинова и партията й отказаха да посочат наследник на Жаблянов като зам.-председател на Народното събрание и постът стои празен, лидерката на БСП и екипът й са решили това място да е за Вигенин, разказаха участници в последното заседание на групата, предшествано от сбирка на Изпълнителното бюро. Проект на решение за рокадата все още не е внесен в Народното събрание, но това предстои.

Не е ясно защо червената партия е променила решението си да няма зам.-парламентарен шеф. До него се стигна, след като през февруари 2018 г. Жаблянов бе свален от поста по искане на ГЕРБ. Мотивът - изказване от името на ПГ от трибуната, в което Народният съд бе наречен "необходимо и неизбежно правосъдие". Впоследствие се разкри, че автор на декларацията е Жаблянов, а и самата БСП се разграничи частично от твърдението - оказа се, че то не е било съгласувано в рамките на партията, преди да прозвучи от трибуната.

ГЕРБ поиска и постигна свалянето му от парламентарния пост, БСП сезира Конституционния съд, но той потвърди парламентарното решение. 

 
Трима нови депутати влизат в парламентарното ръководство на левицата. Александър Симов става парламентарен секретар и ще поеме функциите на евродепутатката вече Елена Йончева. Другите двама ръководители в "БСП за България" са Димитър Данчев и Пенчо Милков.

Нинова vs. Станишев - рунд пореден - заради Бойко Борисов

В първия удобен случай председателката на БСП се разграничи от лидера на ПЕС и евродепутат (въпреки волята й) Сергей Станишев. Поводът се оказа премиерът Бойко Борисов, който заяви през седмицата, че би покрепил със сигурност Станишев за председател на Европейския парламент. Името на лидера на европейските социалисти бе след обсъжданите за поста по време на преговорите в Брюксел за разпределение на висшите постове в ЕС. В крайна сметка Станишев оттегли евентуалната си номинация. А по адрес на Борисов - отвръщайки на жеста за подкрепа, каза: "В някакъв смисъл и двамата сме възмъжали и помъдрели с годините. Когато опира до интереса на България, мога да работя и с г-н Борисов." 

В резултат Нинова разпространи съобщение от името на партийното ръководство. То гласи:

Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от думите на президента на ПЕС Сергей Станишев, че премиерът Бойко Борисов действа като държавник, а не политик. Смятаме, че такава оценка е крайно неадекватна. България е най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС. Заради корупция не ни приемат в Шенген. Потъпкани са парламентарната република, разделението на властите и правовата държава. На дъното сме по свобода на словото. Заявяваме, че позицията на БСП относно политиката на Борисов и ръководеното от него правителство остава непроменена - те са вредни за България и промяната е необходима."