Конституционният съд (КС) реши, че Народното събрание е отстранило социалиста Валери Жаблянов от поста зам.-председател правилно - тоест без да наруши основния закон. Решението на КС е взето със 7 на 5 гласа, но мотивите предстои да бъдат публикувани. 

На особено мнение са останали съдиите Борис Велчев, Румен Ненков, Цанка Цанкова, Гроздан Илиев и Таня Райковска.

Жаблянов бе свален от поста си по искане на властта през февруари. Причините - първо реплика в декларация от името на ПГ на левицата, че Народният съд е бил "необходимо и неизбежно правосъдие". В последствие се разкри, че автор на декларацията е Жаблянов, а и самата БСП се разграничи частично от твърдението - оказа се, че то не е било съгласувано в рамките на партията, преди да прозвучи от трибуната.

Управляващите от ГЕРБ обвиниха социалиста също, че е „възпрепятствал грубо реда в залата и отдаването на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим и жертвите на възродителния процес и с тези си действия демонстрира пълно неуважение към българския парламентаризъм и българския народ“.

Тогава „за“ решението за отстраняването му от ръководството на Народното събрание гласуваха 110 депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Общо 71 народни представители от „БСП за България“ бяха „против“, а ДПС не участва в гласуването.

Последва сезиране на Конституционния съд от колегите на Жаблянов от БСП. Те настояваха, че с решението за отстраняване на зам.-шефа на парламента е нарушен принципът на правовата държава. Според социалистите представителите на БСП тези твърдения са безпочвени, неверни и недоказани и определят този мотив на вносителите като измислен и абсурден.

Правният сайт „Лекс“ съобщи, позовавайки се на свои източници, че КС е приел, че действително Жаблянов е нарушавал системно реда в залата. А пък евентуалното му участието в декларация, в която Народният съд е определен като необходимо и неизбежно правосъдие, погазва Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.