Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

СТРАСБУРГ

Мониторингът на Еврокомисията върху българското правосъдие засега не трябва да пада.

Това става ясно от коментара, който направи пред Клуб Z новоизбраният евродепутат Радан Кънев.

Той изтъкна, че това е главната разлика между издигналата го коалиция Демократична България (ДБ) и ГЕРБ. Двете формации са част от групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента.

„Знаете, че представителите на ГЕРБ, особено в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, твърдят, че приоритет е свалянето на мониторинга. Ние обаче сме на категорично противоположна позиция. Смятаме, че всеки инструмент за въздействие върху съдебната система в България от страна на евроинституциите е полезен“, изтъкна Кънев.

Той обаче отиде по-далече. И изказа мнение, че европейското правосъдие трябва да се разширява като обхват, да се засилва като правомощия.

„Така ще има преки европейски инструменти за въздействие върху европейските съдебни системи. Лично аз съм привърженик на развитието на общоевропейския правосъден механизъм. И съм убеден, че мониторингът върху България трябва да падне едва тогава, когато има общоевропейски системи за мониторинг върху всяка държава, за да може Европа да оказва съдействие за защита на правата на всеки гражданин", допълни представителят на ДБ.

Друга разлика между него и депутатите от ГЕРБ с изключение на избрания от тяхната листа Александър Йорданов е отношението към Русия, продължи Радан Кънев. И това според него е оптимистичен парадокс.

„Европа трябва да се защитава от прекомерното влияние на руските икономика и енергетика. Това за енергийната сфера важи особено за България“, каза той.

Пакетът „Мобилност 1“, известен още като План „Макрон“, ще бъде отново сред приоритетите на българските еводепутати.

Това стана ясно днес, след първото събиране на българската делегация в Европарламента в Страсбург, който започна първата си сесия.

Този пакет разгневи българските превозвачи. Те смятат, че по този начин големите страни като Германия и Франция ощетяват малките като България. Планът „Макрон“ бе одобрен от ЕП през април, но не стигна до триалог. Така той остана за този Европарламент.

Други приоритети са общата селскостопанска политика, както и многогодишната финансова рамка, коментира пред Клуб Z Илхан Кючюк (ДПС, „Обнови Европа“).

„Изключително важен въпрос е колко пари ще получи България, какъв ще бъде механизмът за тяхното контролиране, как ще се изразходват те“, смята той.

Кючюк е поставил въпроса за активно взаимодействие между Еврокомисията, Европарламента и Европейския съвет.

„Да, България излъчва еврокомисар, независимо кой е той. Но в същото време той е български комисар през целия си мандат, а не само в периода на излъчването му. Българската делегация трябва много по-активно да работи с представителите си в ЕК. Същото се отнася и за постоянното представителство, и за дипломатическия ни екип в Брюксел. Защото за тези годни видяхме, че можем активно да защитаваме нашия интерес само когато имаме стикована позиция между нас с представтелите ни в Съвета и Комисията“, смята Кючюк.

Радан Кънев обаче е на мнение, че не е задължително българските евродепутати да имат едни и същи приоритети по всички въпроси.

„Но има и такива теми, пряко обвързани с националния интерес. Например балансираният преход към ниско въглеродна икономика, или, по-просто казано, за съдбата на въглищнте региони. Това е изключително болезнена тема за България. Боя се, че правителството не прави всичко възможно по нея засега“, смята новоизбраният наш евродепутат.

Същото се отнася и за транспортната политика, а в много по-голяма степен - за общата икономическа и социална политика, политиката по заетост и социално сближаване.

Колкото до пакета „Мобилност“, Кънев смята, че повдигнатият около него голям въпрос у нас е само част от все по-бързо развиваща се политика за сближаване на трудовите пазари и социалните системи.

„В България не трябва да има позиция, която да постави бизнеса в по-затруднено положение. Но трябва да се използва всеки европейски ресурс за повишаване на доходите“, завърши Радан Кънев.

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

За мониторинга- Браво

За оставането на мониторинга над съдебната ни система - Браво. За пакета Мобилност и въгледобива - не съм съгласен и съм против. Не мога да разбера защо така формулираните тези за "защита на национален интерес" всички до една по същество предвидимо и неминуемо ще доведат до дългосрочни негативни последици за българското обещество.

Хм

"мониторингът върху правосъдието ни да остане" - Ми тво корни го казва отдавна!?!?
 's picture

Rhapsody of fire

Значи има и просветления.

Значи има и просветления. Истината си е истина, независимо кой я казва.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Кардиналният проблем в България

Е СЪСТОЯНИЕТО НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА. Ака падне мониторингът, съдебната система в лицето на прокуратурата още по безсрамно ще брани мафиоти, олигарси, а и чужди /руски/ национални интереси. Всеки от 17-те, който е за падането на мониторинга, е за засилване на беправието в България и за запазванае на статуквото.. Това устройва идеално управляващите и т. нар. опозиция, фалшива, бутафорна, в лицето на БСП, но поставя обикновените, несвързаните с властта граждани, в още по-унизително положение. Разширяването на европейското правосъдие по обхват и пълномощия за неуредени държави като българскта, е като благодатен дъжд след продългжителна суша. Би било учудващо, ака продажници като ГЕРБ и останалите представени партии в НС, на дело биха искали къщичката ни да е почистена и подредена! Русия. Само нелечимо болни мозъци могат да продължават да мислят, че като сме русоугодници и харизвачи на блага, и на национални интереси на Русия, ще си гарантираме стабилност, просперитет, оцеляване. Отново гоцеделчевци апелираме: прорусите да посочат поне две чистоплътни руски действия, извършени първично за благоприятно разрешаване на български проблем. Руско-българските отношения наистина са много вековни, само защото са протичали и протичат под руско силово въздействие и неуважение към българите, и с малки изключения – при пълно българско подчинение. В това отношение бойковизмът е пример за национална деградация. На 17-те пожелаваме здраве, и като евродепутати, да не забравят, че са български граждани!
 's picture

kashpirovska

Какво значи

..Р.Кънев ИСКА? Много сте ми интересни,като почнете с това искане-Т.Дончева (примерно,де!) иска...,Р.Радев...иска...Тоя иска,оня иска... Толкова ли ви е беден речникът,или ви мързи да помислите малко и да съставите интригуващо заглавие,без да изглеждате олигофренски?!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.