СТРАСБУРГ

Британски и полски депутати изслушаха химна на Европа, обърнати с гръб към официалната трибуна.

Това стана по време на първата сесия на новоизбрания Европарламент в Страсбург.

Някои дори не пожелаха да станат.

„Ще ви помоля да се изправите. Защото това означава уважение, а не да спазвате правилата на ЕС. Когато слушаме химн, винаги ставаме прави, независимо на коя страна е той“, каза председателят на ЕП Антонио Таяни.

Това обаче не осуети бойкота. Той бе дело на хора от „Партия Брекзит“ на британския евроскептик Найджъл Фараж и от управляващата в Полша партия „Право и справедливост".

Либералът Ги Верхофстад застана сред евродепутати, облекли фланелки с надписа "Спрете Брекзит". Снимки АП/БТА

Но други депутати, които са категорично против излизането на Великобритания от ЕС, се явиха с фланелки с надпис „Спрете Брекзит“.

Същевременно подстъпите към Парламента бяха блокирани заради протест на каталунски сепаратисти. Те протестираха срещу невъзможността избраниците им Карлес Пучдемон, Тони Комин и Ориол Жункерас да влязат в Европарламента. 

Найджъл Фараж

Общият съд на ЕС отхвърли искането на Пучдемон да се присъедини към друга група евродепутати. Решението е временно, а окончателното ще бъде взето на друга дата. Така поне тази седмица бившият каталунски премиер няма да може да стане депутат, макар да е избран. Същото се отнася и за Комин. Двамата са в изгнание в Белгия, тъй като Испания ги издирва за сепаратистка дейност. Ориол Жункерас пък е в затвора.

Отделно тримата не са получили акредитации от испанската избирателна комисия. Това също не им дава възможност да заемат местата си в ЕП.

Каталунски сепаратисти протестират пред Европарламента.

Евродепутатите ще изберат утре своя председател при всички положения и независимо дали Европейският съвет в Брюксел ще номинира бъдещия шеф на Еврокомисията. Това заявиха за Клуб Z няколко депутати в Страсбург, сред които Илхан Кючюк (ДПС, „Обнови Европа“).

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони.

Крайният срок кандидатите за поста да подадат молбите си бе удължен до 22 часа местно време (23 часа българско) тази вечер.