22 510 лв. е платила КПКОНПИ за принтиране и за преводи в производството по конфискация срещу бившия банкер Цветан Василев на негови имоти в Швейцария. Това съобщава "Сега" като цитира данни, станали ясни чак, след като медията е спечелила дело срещу антникорупционната комисия за достъп до информация. При това тези немалки разноски не са били подплатени с удовлетворяващо комисията решение на съда. От отговорите на КПКОНПИ се разбира, че на първа инстанция съдът в Швейцария е наложил обезпечителни мерки върху имущество на Василев там, но втората инстанция е отменила това решение.

Разноските по съдебното производство в Швейцария са 12 800 франка, което е 22 510 лв., изчисляват от комисията. Няма други държави, в които комисията с председател Пламен Георгиев, да води дела за блокиране на имущество на бившия собственик на фалиралата КТБ.

През 2015 г. бяха наложени запори и възбрани върху имущество на банкера и семейството му - дружествени дялове в 11 фирми; акции в други 7, пари по 20 банкови сметки, 4 коли, 288 картини, 16 имота в София, 5 имота в Банско, два в Созопол и по един във Варна и Царево. От комисията тогава се похвалиха, че за първи път е наложен и запор на имот в Швейцария, както и на четири сметки в швейцарски банки. След това обаче скриха, че втората инстанция в Швейцария е отменила запорите, напомня "Сега".

Само принтирането на документите е струвало на данъкоплатците 13 500 лв., сочи разбивката. За преводите от гръцки, английски, френски и руски са платени 6516 лв. Разходите за пратки до Швейцария и Гърция са 2241 лв.

Процесът за конфискация срещу Василев, съпругата му, дъщеря му и 24 свързани с него фирми, част от тях офшорни, беше образуван в Софийския градски съд през март 2016 г. Искът срещу тях е за 2, 2 млрд. лв. 2 години делото не можеше да тръгне, защото по него се разменяха книжа. След това в началото на 2018 г. съдът го спря, за да поиска тълкуване по казуса от Съда на ЕС в Люксембург. Отговор все още няма.