Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Някоко часа вече изявление в рамките на делото на КТБ прави главният свидетел на прокуратурта Бисер Лазов. Той е бивш счетоводител на Цветан Василев и фирмата му Фина С и с въпросния пространен разказ си спомня кариерата му - от служител в Централна кооперативна банка в средата на 1990-те (тогава ръководена от Стоян Александров), до мегабанкер на "Банката на годината".

Лазов предупреди - преди да му бъдат задавани каквито и да е въпроси - че е нужно с пространно изявление да опише процесите, за да се стигне до краха на банката. Така вече часове наред той говори пред Специализирания съд.

От думите му става ясно, че при старта "Фирмата" - както нарича групите дружества около Василев, били едва 4-5, а към юни, 2014 г. - над 150. Той изрежда поименно с фотографска точност имената - включително на шофьори, охранители и секретарки, които в целия 20-годишен период са се движили в блок с шефа, които са поставяни по негово усмотрение в различин дружества, в които "той имал интереси".

Помни дори, че в началото Василев го возели с един "Опел Омега" - но после той го купил от него.

Иван Гешев е команадирован със заповед на главния прокурор Цацаров на делото.

Забележително е, че в монолога на Лазов отсъстват лица от рода на Ахмед Доган, Делян Пеевски, Николай Бареков или каквито и да било други политици. Но пък свидетелят си спомни следното. Около 2010 г. се създали "някакви псевдо банково-политически" отношения.

"Когато съм ходил в КТБ - вече на "Гарибалди", а аз ходех почти всекидневно, съм виждал и г-н Иван Костов да отива в неговия кабинет, да се срещат. При тези наши срещи впоследствие Василев ми е казвал, че отношенията (явно на двамата с Костов, б.р.) са от онзи период, когато беше за банката началният."

Тези отношения имали "един системен характер", и дори Лазов продължи да си спомня: как веднъж по обед Василев му казал до отиде в сграда в локалното на бул. Цар Борис III.

"Той ме заведе в една административна сграда, където дойде и Мина... дъщерята на Иван Костов. Разгледахме я (явно сградата, не Мина, б.а.) И Василев се ангажира дружества от неговата фирма да напълнят като наематели сградата.

На тази среща той се разпореди аз да комуникирам с Мина Костова... Тези взимоотношения продължиха, докато офисите на Василев - на всички негови дружества, отидоха на ар Борис III № 159. Т.е – до февруари 2013 г.

Тогава пък - след няколко месеца Василев разпореди да се видя лично с Иван Костов и с дъщеря му Мина – срещата беше на 6-ия етаж на бул. "В. Левски" 159. Указанието на Василв беше: да съм се уточнил да се осигуряват месечно – мисля че беше около 25 000 лв.

Казва: "Намерте начин да се облекат в някаква форма. Под формата на договор, фактура". Това за него беше вече технолгия по изпълнението."

Лазов си спомни още как при една проверка от БНБ в самото начало като изпълнителен директор на банката Василев бил много притеснен. Оттогава започнал да препира имиджа на банката, търсейки да назначи лица, които са имена в бранша. На някои давал и дребни съдружия - нищо че не бил почитател на това.

И обратно - такива, които имали "собствено мнение, собствена биография, собсвена философия и опит в банковото дело" постепенно напускали.

"Аз иначе имах всекидневен контакт с него.... Понкога обядвахме заедно, споделяхме лични неща, мечтахме... - на избухналия при това смях в претъпканата зала, Лазов се обърна към публикта - Ами, всичко започва с мечтите."

Когато изложението му свърши, тепърва предстои да го разпитват съдът, прокуратурата и над 20-те адвокати на обвиняемите.

Коментари

 's picture

Бобо

основния свидетел

Човек когато е измекяр е за цял живот , мамините сладки крадци изтупаха на първия ред Бисер Лазов - една жалка проститутка готова на всичко за да угоди на господарите си , а те завалиите пак зад Костов решиха да се скрият ....Жалка история , жалка държава и жалка власт .
 's picture

Иван Митев

КТБ АД

Все още общественото внимания е за последици при ситуацията с КТБ АД, а пренебрегва съществената причина за налична държавна грешка за не ограничавани щети от централната банка (ЦБ). При наличието на държавната грешка се запазват условията за възпроизвеждане на ситуацията с КТБ АД. Успешното спасение от нови щети е чрез обществено предпазване спрямо възникнали щети от работата на ЦБ.

от всички

потенциални обвиняеми по делото, прокуратурата е сключила с този , който е бил готов да говори всичко, което му кажат. Важно да излезе от списъка на обвиняемите.
 's picture

smarf

Сталиниски мерзавци в българската прокуратура

Сега ще станем свидетели на сталинистки похвати на правораздавателната мафия. Накрая след серия кошаревски свидетели като този мизерник Лазов, Иван Костов който дал под наем на банката някакви помещения ще стане виновен за фалита й. Смешни, жалки миндили;
Тотка  Фрутева's picture
Тотка Фрутева
тути фрути

Съгласен съм с всички

Съгласен съм с всички констатации и коментари, само не и с героизирането на Костов! На кого не му е ясно, че банката борави с руски пари и, че Кооперативна банка е банка на ТИМ и ГРУ! Какво прави демократът Костов там? Който най-добре от всички трябва да знае какви са тези банки! Да, свидетелят Лазов е кошаршвски, нагласен, удобен, но фактите за Костов са истински. Те няма как да скрият истината, че Костов е настанен на хранилка на Кремъл и истината защо при неговото управление не последва промяна в развитието на България, при пълна доминация в изпълнителната и законодателната власти. Това трябва и децата да го знаят!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Банка слаед банка!

Господа коментиращи, поздравления за компетентните Ви коментари! Но, докато сегашните са на власт, руснаците крачат в държавата ни като боляри в именията си, и главните виновници – вътрешни и външни - остават винаги ненаказани, банкоударите никога няма да прекъснат. Така, че задоволете се с Лазов и стискайте палци следващите атаки да са по-малокалибрени!

А не трябва ли, вместо да се задоволяваме с по-малката беля....

...да отрежем на изборите и ГЕРБ, и БСП, и ДПС и така да изхвърлим на боклука цялата политическа измет, която позволява чужденци да си играят с родината ни според кефа им?
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Не трябва ли...

Да, за да върви България напред и нагоре, задължително е да изгоним нечистоплътната хайдушка, грабителска, унижаваща достойнството на българите руска политика! Задължително е да се отървем от перманентното руско потисничество и насилничество! Ние казваме: демонтирайте грозния от хуманна, сантиментална, етическа и художествена гледна точка за българите Паметник на Съветската армия, насилниците построяват още един. Но само това ли? Задължително е Русия да не се бърка във вътрешните ни дела! Задължително е лично Борисов и 7-те партии от НС да бъдат изгонени от политическия живот на Отечеството като руски проксита. Същото се отнася и за Патриарха. Изгонването на нечистоплътниците – вътрешни и външни - в условията на упоен от руската хибридна война български народ, иска всеобхватна миролюбива упорита подготовка. Докато не завърши Възраждане ХХІ век, Нинова и Борисов, Цветанов и Цачева, тримата немускетари от ОП ще продължават да играят театрални сценки и да се гаврят с народа ни, и да крещят, че правителството е стабилно и трябвало да довърши мандата си. Задачата на Възраждане ХХІ в. е да просваети народа ни, че Руската империя никога не е била наш приятел и никога няма да бъде. Просто защото е империя. Затова не лъжа, а промяна в образованието в името на истината и бъдещето на независима България! Децата ни да научат що е то Русия, а не лъжовно да я величаят. Необходимо е народът ни да осъзнае, че без безкористната помощ на ЕС, България ще продължи клошарството си. Промяната в образованието е първата важна стъпка към отрезвяването на народа ни. Класическото ни Възраждане също е започнало с просвещение! Френското реформаторство също е предшествано от просвещение. Отвори очи, надигни се, народе, и виж истината за мизерията си!
Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

"Веселбата" е пълна - Иван Костов е основният виновник за фалита

Един човек влиза в супер high-tech бар, където барманът е робот. Отива човекът на бара, а роботът го пита: – Колко е Вашето IQ? Човекът отговаря: -150. Роботът му сипва 16-годишно уиски и започват разговор за глобалното затопляне, интерференцията на заобикалящата среда, квантовата механика, нанотехнологиите и т.н. След малко в бара влиза втори човек. Когато роботът го пита за неговото IQ, той казва 80. Роботът му сервира бира и му говори за футбол, карти, манджи и жени. Влиза трети човек и роботът пак пита: -Колко е Вашето IQ?. -Мисля, че е около 20. Роботът веднага сервира водна чаша с ракия, потупва го по рамото и закачливо му намига: -Ей, пак ще гласуваме за ГЕРБ, нали?
Tooni С's picture
Tooni С
Tooni

Колко ли пари е получил от

Колко ли пари е получил от Цветан Василев, за да забрави за далаверите му?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.