Съветът за електронни медии одобри по документи финалистите в конкурсите за генерални директори на БНТ и БНР. На финалната права са допуснати петима кандидати за генерален директор на Българското национално радио (БНР) и шестима за Българската национална телевизия (БНТ). Те ще представят на последната фаза и своите концепции за управление.

 

Изслушването на кандидатите за генерален директор на БНР ще се проведе на 26 и 27 юни. Сред тях е сегашният генерален директор на БНР Александър Велев,  Валери Тодоров, който вече има зад гърба си два поредни мандата като шеф на радиото, както и Митко Димитров, Светослав Костов, и Даниела Манолова. Заради липсата на трудов стаж отпадна Анета Милкова. Очаква се победителят да бъде обявен на 28 юни. 

За конкурса в БНТ са одобрени сегашният и.д. Емил Кошлуков, Сашо Йовков, Никола Тодоров, Явор Симов, Сашо Диков и Стоил Рошкев. Вечният кандидат Радостслав Главчев не  е допуснат до изслушването пред членовете на СЕМ, защото предложената от него концепция не отговаря на изискванията на конкурса. Заради това, че не е излязъл от фирмите, които управлява до конкурса не беше допуснат и Къци Вапцаров. Изслушването на финалистите е на 3 и 4 юли. А името на новия генерален директор на БНТ ще бъде обявено на 5 юли.