Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Информацията, която Клуб Z публикува още преди 2 седмици, днес беше потвърдена официално и от и.д. генерален директор на БНТ Емил Кошлуков, който се яви на изслушване пред Съвета за електронни медии по повод финансовата криза в обществената телевизия. 

За час време Емил Кошлуков успя не само да се разграничи от предишния управителен съвет на БНТ, на който не беше член. Прехвърли цялата отговорност за задълженията на екипа на предишния директор Константин Каменаров, въпреки че беше назначен именно от него за шеф на дирекция Програма в БНТ 1 и за водещ на актуалното политическо предаване „Още от деня“. 

И подхвърли, че е крайно време разходите в БНТ да станат публични за българските граждани. Така Кошлуков, който е сред кандидати за генерален директор на БНТ, превърна изслушването пред СЕМ в свой пиар ход. 

Колко е затънала обществената телевизия?

СЕМ свика заседанието на фона на информацията, че обществената телевизия е задлъжняла с близо 44 млн. лв. Дългове, оставени от управлението на Каменаров, който напусна заради влязлата в сила ефективна присъда за шофиране в нетрезво състояние. 

Реалните задължения са за 37 милиона лева, като 30 млн. лв. от тях са за сключени договори за спортни предавания и права, обясни Кошлуков. Той обаче уточни, че е успял да направи разчет и да спести 7-8 млн. лв. от тези задължения, като е прекратил договори, спрял е обществени поръчки и е свил разходите. 

„БНТ е закупила световно първенство по футбол и не е успяла дори да преполови разходите с реклама. Не да го избие, не да спечели. По някои от продукциите, които имаме, приходите от реклама не възлизат и на 5% от разходите. Така че разговорите, че ние сме длъжни или вие сте ни задължили да купуваме спорт, извинявайте, г-жо Трифонова (обръща се към Зина Трифонова член на Управителния съвет на БНТ, бел. ред.), или филми, не са верни. Ние сме БНТ, не сме Нетфликс. Нямаме нужда от тези програми и от тези филми“, обърна се към членовете на СЕМ Кошлуков.   

Той беше донесъл със себе си папка с договори, които са били сключени за програми и телевизионни права. Съдържанието им обаче се оказа „секретно“ заради клаузи по търговските споразумения. До тях дори и членовете на СЕМ не са имали достъп. Кошлуков увери, че вече говори с юристите на БНТ как съдържанието на договорите да стане достъпно за медийните надзорници. 

„Най-скъпият от договорите, пак не споменавам конкретни числа, с парите на час програма би могло да купиш хитов сериал. Ние сме купили филми с Чарли Чаплин. Казвам го за смешка, малко да разведря обстановката“, пошегува се Кошлуков.

И посочи, че е прекратил договор за 2,7 млн. лв. с един контрагент, който казал, че толкова много обича да работи с БНТ, че е бил готов да им подари сериала „Октопод“, излъчван преди 35 години. 

"Ако разделите аудиторията на БНТ 3, по която се излъчва спорт, на купените права за спортни предавания, ще видите, че имаме най-скъпите зрители в света", изчисли Кошлуков. 

„Тезата, че телевизия е недофинансирана, е безспорна. Обосновката на час програма, която ние имаме, е категорично, безусловно недостатъчна“, каза той. Добави, че средствата, които БНТ плаща за цифровизацията – около 10 млн. лв. всяка година, не влизат в бюджета на телевизията и се дават с решение на правителството. 

„Но извън тези средства, виждате какви пари са похарчени. Падежираните плащания са 27 милиона. Да де, но те ще станат 50, ако не предприемем спешни стъпки“, каза Кошлуков. 

„Ситуацията е критична и затова си позволявам да говоря така. Ако ми беше лесно, щях да говоря с красиви думи, както е направено при последния отчет (визира отчета на екипа на Каменаров, бел. ред.). Хора, ние сме в практически фалит. Искаме вашата подкрепа, заедно пред министерството, ние, независимо какви са причините, независимо какви са отговорностите и вината, ние днес трябва да спасим БНТ“, изпадна в словесен рейд той.   

Добави, че не търси сметка на старото ръководство. Каза още, че БНТ държи прозрачност пред българските граждани. И вмъкна, че е спасил излъчването на един от финалите по футбол, след като са „събирали пари“ и е ползвал „персонални връзки“ пред УЕФА да не спират програмата заради просрочени задължения. БНТ е сключила договор с първа вноска от 2 млн. лв. и след това по над 300 хил. лв. за всеки телевизионен пакет. Представителите на БНТ обаче не успяха да кажат докога е договорът с УЕФА. 

„Ако имаше прозрачност в телевизията, щяхте да знаете за тези проблеми“, самоизтъкна се пред членовете на СЕМ Кошлуков.

А вие къде бяхте?

„Как успяхте да направите така, че с тези филми, вътрешните и външните продукции, да го докарате 50% от дефицита?

„Вярно ли че ви е бил подготвен договор за излъчване на канадска борба с лява ръка?“

"Къде бяхте вие тази една година. Програмен директор сте“, обърна се към Емил Кошлуков членът на СЕМ Бетина Жотева. 

„На едно заседание под мое ръководство отказахме да приемем договора за световно първенство по канадска борба. Не помня дали е с лява или дясна ръка“, отговори Кошлуков.  

Жотева попита още: колко струва сериалът „Под прикритие“, който се разпространява на 156 територии. „И до ден днешен нямаме никаква информация колко струва този сериал заради търговската тайна. Изведнъж се оказва, че от бюджета ще се дават още 44 млн. лв. на БНТ“, добави Жотева, а Кошлуков отбеляза: „Най-вероятно повече“.

А на въпроса „къде е бил през последната година“, Емил Кошлуков отговори: 

„Нито под едно от тези решения няма да намерите моя подпис, защото никъде не съм дал становище, нито по закупуването на такава програма, макар че съм бил програмен директор на БНТ 1, нито за купуване на такива филмови пакети, нито за тези спортни права. Това е правомощие на ръководството на БНТ, управителният съвет може реши кого да пита. Затова аз не съм имал достъп до тези решения. Чувал съм като всички вас за обемите, договорите, но не съм ги виждал. Запознавам се като вас за първи път и ги нося в тази папка.“
 

Той обаче потвърди предположението на Бетина Жотева, че ако информацията от тези договори стане публична, ще се научи кои външни продуценти са били толерирани от предишното ръководство на БНТ, което е довело до огромните разходи за телевизията. 

Представителите на БНТ съобщиха още, че двете най-скъпи предавания в програмата са "Референдум" - заради сключен договор със социологическа агенция (“Алфа рисърч”, бел. ред.), и “Стани богат” (за година контрактът е за 4,4 милиона лева или по 22 хил. лв. на предаване). По неофициална информация предаванията "Спортисимо", готварското на Ути Бъчваров и "Стани богат" са продукции на един и същи продуцент. 

Според данни на БНТ един час вътрешна програма струва 11 200 лв. 

Подхвърлена оставка

Емил Кошлуков дойде на изслушването пред СЕМ заедно с други представители на ръководството на БНТ. Сред тях беше и юристката Зина Трифонова, член на Управителния съвет на БНТ. Тя обяви, че всички договори, сключени за спортни предавания, са задължения, които БНТ има като обществена телевизия – олимпиади, световни футболни първенства. Видя в изслушването "публичен линч". И по време на дискусията демонстративно връчи на членовете на СЕМ своето заявление за оставка от управителния съвет. Като обяви, че обществената телевизията струва пари.