„Поднесохме извинение на коалиционните ни партньори, защото нашите парламентаристи бяха длъжни да се срещнат с тях, с „Воля“, с ДПС и да кажат за нашето становище (за партийните субсидии – б.р.), което е съобразено с референдума и над 2,5 милиона души. Не го направиха. Правилно реагираха „Обединените патриоти“.

Това заяви днес пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той участва в срещата на Европейския съвет.

Повод за думите на Борисов бе гневът на Валери Симеонов. Днес по искане на НФСБ законодателните промени, свързани с партийните субсидии, отпаднаха от дневния ред на парламентарното заседание.

„Сутринта ги чух всичките – и Валери, и Волен, и Каракачанов. И сутринта в 9 часа във вторник ще се съберем на коалиционен съвет и ще ги изговорим всички тези работи. Ние от ГЕРБ сме се съобразили с това, което сме говорили преди две години, преди 6 месеца, сега. А ревност по предложенията –  колко повече пари да похарчи държавата, за да станат безплатни колкото може повече неща – всички партии имат такива предложения. По-малко са предложенията как да съберем повече приходи от държавата. А това правим ние в правителството – как да привлечем повече инвеститори, как да се вдигне БВП“, продължи Борисов.

Той поръчал да му бъде направена статистика за целия преход в България:

„И когато дам графиката, ще видите кои години са буквално загубени за България по време на прехода и как е вертикалът през последните години.“

Премиерът бе помолен да коментира и думите на депутата Румен Гечев (БСП), че отлагането на въпроса за субсидиите е фиаско.

„Те винаги са победителите. Кое е фиаско? Че две години не смееха да се обадят, за да не ги изязди Слави Трифонов? Както сега виждате, не смеят да му кажат името, докато още има предаване. Кое е фиаско? Че 2,5 милиона души гласуваха за 1 лев? Те са царе на такива думи. В края на краищата, затова толкова години съм премиер. Защото те винаги са победители, винаги са отгоре – на думи, разбира се. Още не могат да се разберат дали ли са дали, или не, оставки. След 10 процента разлика на изборите да си направят изводите, че с тези приказки дотам ще стигнат", коментира Бойко Борисов.

Според него забавяне на решението за субсидиите с една седмица няма да е фатално.

 

Парите за самолетите - от резерва 

Отново стана дума и за американските изтребители. Министър-председатлят бе попитан откъде ще дойдат тези над 2 милиарда долара. 

„Военното министерство получи офертата от САЩ. Обсъждат я, водят финални преговори. И тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще влезем в парламента, ще актуализираме бюджета и парите ще се вадят от резерва, който имаме. Точната цифра не я знам – преговорите вървят някъде между 2 и 2,2 милиарда“, отговори Борисов.