Намаляването на партийната субсидия отпадна от дневния ред на парламента за днес. Промените в бюджета трябваше да бъдат гледани на второ четене

В четвъртък измененията бяха приети на второ четене от бюджетната комисия. Днес обаче те отпадат поради липса на доклад за второ четене.

Предложението направи председателстващият заседанието Емил Христов. "За" гласуваха 186 народни представиетли, "против" - 2 и "въздържали се" - 7, с което то бе прието.

Тези промени предвиждаха още отпадане на лимита за дарения за партиите. Това бе предложение на ДПС и бе прието от ГЕРБ след среща между двете формации. Тази среща обаче предизвика гнева на лидера на НФСБ Валери Симеонов. По-късно през деня той заяви, че иска точката да бъде отложена и дори отправи намек, че може да напусне управляващата коалиция.

"Когато поемате политически ангажименти в консултации, добре е да ги изпълнявате".

Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев от трибуната на парламента.

"Настоявам за спешен коалиционен съвет след завръщането на премиера в България. По този начин не може да продължаваме воденето на политиката. Нещо повече, с колегите вчера, изрично сме поставили въпроса за денонсиране на коалиционното споразумение с ГЕРБ".

Това каза самият Симеонов пред БНТ днес.  Той поясни, че вчера НФСБ и ВМРО са имали заседание. Ръководствата на двете партии са си дали равносметка, че решението за партийната субсидия не трябва да се приема. Според Симеонов то трябва да бъде отложено, за да има консултация с всички политически сили.

"В тази връзка се обърнахме писмено към нашия коалиционен партньор, който освен всичко друго преди два дни си позволи да наруши и коалиционното споразумение и програмните приоритети, под които сме се подписали и под които сме съставили правителство. ГЕРБ пред очите на цялото общество влезе в коалиране с ДПС. Нека ГЕРБ да реши кой иска да й бъде партньор. Ако иска ДПС, да заповяда. И без друго плащаме висока цена за присъствието си във властта. Не може да се извиняваш. Не може да предприемеш такъв удар срещу демокрацията", каза още Симеонов.

По-късно в парламента Симеоноов благодари, че е бил чут по темата.

"Разгънахме сериозно въпроса и се обърнахме към нашите коалиционни партньори с искане да бъде отложена точката. До момента прибързано се коментира. Прекалено под емоция се обсъжда този въпрос и той е много важен, защото може да доведе до ликвидиране на многопартийната демокрация в България", допълни още Симеонов.

Той посочи, че очаква коалиционен съвет след завръщане на премиера Бойко Борисов. Според него е необходимо обсъждане в по-широк обхват в парламента за размера на субсидиите.