"Кой е коалиционен партньор на ГЕРБ? Официално сме ние, от утре не се знае кой ще бъде".

Това заяви пред бТВ лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Така той коментира вчерашната среща на ГЕРБ с ДПС, на която бяха постигнати договорки за минимална партийна субсидия и безлимитни дарения.

Симеонов заяви, че чашата на неговото търпение е преляла след тази среща.Той припомни, че от ДПС са настоявали за промяна на ДДС, като спестените средства бъдат насочени към безплатни детски градини.

"Ние сме се подписали под един документ, ние искахме да има понижаване на ДДС за редица стоки, това не беше прието в преговорния процес. В крайна сметка ние се съгласихме да запишем, че ставката за ДДС по време на управлението ще остане непроменена. Без каквто и да било консултация научаваме, че ще се промени след договорка с ДПС", каза Симеонов.

Идеята за безплатни детски градини също била записана в програмата за управление, а сега излиза, че тя е инициатива на ДПС.

"Не е ясно кой управлява България. Каква е волята на избирателя и тя спазена ли е? Има ли смисъл от каолиционно споразумение, има ли смисъл от поемане на отговорнстта и негативите за управлението", коментира още Симеонов.

И допълни:

"Явно, че има преориентация към нов коалиционен партньор. Катеогрично сме поставили въпроса за отлагане на обсъждането на тази дочка в зкаона за бюджета".

Ето какво каза още Симеонов:

"Моите уважения, но г-н Борисов не управлява еднолично. В края на краищата той управлява с няколко партии, които добавят необходимия процент, за да може да има мнозинство в това Народоно събрание".

Бившият вицепремиер сподели и своето лично виждане за намаляването на субсидиите на 1 лв.

"Мисля, че тогава в България ще се формират две, максимум три партии – двете сигурни са ГЕРБ и ДПС, не особено сигурната е БСП", каза Симеонов.

Според него "по това предложение политическият модел ще бъде афганистански",  а не американски, както твърдят от ДПС.

"Можете ли да ми дадете наименованието на една фирма, която ще даде официално средства на опозицията. Те ще го разкатаят от проверки за нула време, с бизнеса му е приключено. Ще спонсорира само тази партия, която е на власт. Предприемачиете искат единствено нормални условия на работа. За това са готови да плащат и към момента те плащат".

Според Симеонов "основно ГЕРБ и ДПС са пазарили масово цигански гласове" на евровота.