Европейската народна партия (ЕНП) е твърдо против кандидатурата на датчанката Маргрете Вестагер за председател на Еврокомисията.

Това заяви специално за Клуб Z френският евродепутат ветеран Ален Ламасур. Той и германският му колега Елмар Брок дадоха брифинг в Европарламента, в който подкрепиха процедурта за водещ кандидат за председател на ЕК, или Spitzenkandidat. И двамата бяха от ЕНП, но вече не са членове на Европарламента. Те подчертаха неколкократно този факт и заявиха, че говорят от свое име. Само изказаната позиция за Вестагер е партийна.

„Ако госпожа Вестагер се бе кандидатирала за водещ кандидат, тя щеше и да бъде такава. Но ние искаме кандидатите да отидат при хората, а не да излизат пред тях, след като хората вече са си казали думата. В това е основната разлика“, обясни Елмар Брок.

И допълни, че за разлика от Вестагер, и Манфред Вебер от ЕНП, и Франс Тимерманс от Партията на европейските социалисти (ПЕС) са били сред народа.

Датчанката, която е еврокомисар по конкуренцията, е един от няколкото водещи кандидати на центристите от „Обновете Европа“ - групата на центристите либерали в ЕП, която допреди няколко дни се наричаше АЛДЕ. Тя е третата сила в Парламента и ще играе много важна роля, тъй като изборните резултати от май сложиха края на абсолютното мнозинство на ЕНП и социалистите.

По принцип либералите са против системата за водещ кандидат и по тази причина бяха издигнали няколко души. А най-заклетият й противник е френският президент Еманюел Макрон. Неговата партия вече има най-многобройната делегация в състава на „Обновете Европа“.

Клуб Z попита също така Ален Ламасур докъде според него може да стигне в отстъпките си може да стигне ЕНП в борбата за висшите постове в ЕС предвид новото разпределение на силите в Европарламента.

„ЕНП взе много умна позиция. Тя настоява само за един пост, но няма намерение да се отказва от него. Това е постът председател на Еврокомисията“, отговори французинът.

В момента хора от ЕНП заемат три висши поста в Съюза. Жан-Клод Юнкер оглавява Еврокомисията, Доналд Туск е начело на Европейския съвет, а Антонио Таяни е председател на Европарламента.

ЕНП остана първа сила в Парламента, но загуби доста депутати в сравнение с преди.

„Това, което сега искаме да напомним е, че договорът от Лисабон задейства парламентарна система. При нея държавните и правителствени ръководители трябва да предложат име на ръководителя на изпълнителната власт за гласуване в Европейския парламент, но те трябва да държат сметка за резултата от изборите“, каза още Ален Ламасур.

Френският ветеран бе сред хората, натоварени с написването на части от Лисабонския договор.