Европейските либерали са готови да поискат един от висшите постове в ЕС.

Така отговори на въпрос Маргрете Вестагер, която една от водещите кандидати на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) за бъдещ председател на Еврокомисията.

Именно АЛДЕ ще бъде ключовият балансьор в следващия Европарламент. Това стана ясно след огласяването на резултатите от европейските избори. Вече е невъзможно мнозинство, съставено от Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС).

„Резултатите са сигнал за промяна, защото виждате как ЕП променя своя състав. Това е вече нов Парламент. Вече няма мнозинство на две партии. Има нова либерална група - „Републиката в движение!“ Това е чудесно!“, каза Вестагер, като произнесе последното изречение на френски език, очевидно като почит към Еманюел Макрон.

Според нея могат да се изградят нови коалиции между тези, които искат да прегърнат промените.

„Нещо много важно е начинът, по който ще бъде показана промяната, като имаме първата Еврокомисия с баланс между половете. Защото тогава хората могат да се погледнат и да се видят какви са като европейци. Жени и мъже да гарантират, че може да предприемем необходимите действия“, изтъкна Вестагер.

Тя припомни, че е работила за разбиването на монополите. Досега тя бе еврокомисар по конкуренцията и наложи сурови глоби на редица световни компании за опит да се възползват от господстващо положение на пазара.

„Това правим и сега – монополът върху властта е разбит“, изтъкна датската еврокомисарка.