Мнозинството от германците не искат сънародника им Манфред Вебер от Европейската народна партия да стане председател на Европейската комисия. Това сочи публикувано днес социологическо проучване, цитирано от ДПА.
Според изследването на социологическата агенция "Сивей" 59,1 процента от германците "по скоро" или "при никакви обстоятелства" не биха подкрепили Вебер за висшия ръководен пост в Брюксел.


Подкрепата за него се разделя по партиен признак: 75,8 на сто от привържениците на консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, представител на който е и Вебер, подкрепят кандидатурата му. Но над три четвърти от привържениците на Германската социалдемократическа партия, Зелените, Лявата партия и "Алтернатива за Германия" заявяват, че са против кандидатурата му.
Социологическото проучване е по поръчка на германския ежедневник "Аугсбургер алгемайне". Статистическата грешка е 2,5 процента.
Европейският парламент настоя следващият председател на ЕК да бъде избран измежду някои от водещите кандидати за поста.
ЕНП на Вебер се очерта като най-голямата политическа сила в ЕП след европейските избори в края на миналата седмица, припомня БТА.