Евгения Банева остава в ареста - това постанови късно снощи Апелативният специализиран наказателен съд.

Банева се оплаква от проблеми с щитовидната жлеза, каквито отдавна имала. Лекувала се е, но откакто е в ареста, състоянието й се влошило. Вещите лица посочиха, че трябва да се подложи на операция, както и да й бъде направена биопсия. 

След като веднъж отлагаха казуса, апелативните спецмагистрати приеха съдебномедицинската експертиза.

Но решението им за най-тежката мярка е окончателно.

Освен от влошено здраве, съпругата на бизнесмена Николай Банев, който също е в ареста, се оплака и че не може да посрещне децата си, които от месеци са във Франция, като роднините на семейството се редуват да пътуват, за да ги гледат. Скоро обаче щели да излязат във ваканция и да се приберат в България. Затова тя отново поиска по-лека мярка за неотклонение.

Николай Банев и съпругата му Евгения бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура през декември миналата година. Това стана след атрактивен арест на летището в Марсилия в присъствието на 3-те им деца, напът за София. Те бяха задържани от партньорските служби в изпълнение на европейска заповед за арест, разпоредена, докато са на почивка.

Оттогава екстрадицията бива използвана като утежняващо обстоятелство срещу пускането им, нищо че защитата им твърди, че Банев се е чул със следовател, обявил е кога се прибират и че в първия работен ден след това - понеделник ще се яви на разпит.

Двамата са в ареста по обвинение, че са организирана престъпна група за присвоявания, данъчни и длъжностни престъпления, свързани с приватизацията, както и за пране на пари. По адрес на Банев прокурор Иван Гешев заяви, че е изпрал един милиард.

Пред съда вчера Банева изтъкна, че скоро ще изтече 8-месечният срок, в който спрямо нея може да бъде приложена най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража". След този срок, ако в съда не е внесен обвинителен акт, тя би трябвало да бъде освободена с по-лека мярка.