Евгения Банева, обвинена заедно със съпруга си Николай Банев в седем различни престъпления, сред които и пране на пари в размер на над 1 млрд. лева., ще се кандидатира за евродепутат. 

Това обяви "пресцентърът" на семейството чрез профила на Николай Банев във фейсбук. 

Вчера там се появи следното съобщение:

"Инициативен граждански комитет издига кандидатурата на Евгения Златева Банева за участие в изборите за Европейски парламент. Каним всички приятели, съмишленици, близки и роднини да подкрепят нейната кандидатура за евродепутат, кандидатура на образована и интелигентна жена-юрист, владееща перфектно английски и френски език, майка на три деца, бизнес дама, притежаваща всички качества на европейски ангажирана личност".

А днес още едно:

" Стартираме подписка в цялата страна за събиране на подписи относно издигането на кандидатурата на Евгения Банева за кандидат за евродепутат.

- От пресцентъра на Инициативния комитет за издигането на кандидатурата на г-жа Евгения Банева за кандидат за евродепутат."

Законът не забранява на лица с повдигнати обвинения да се кандидатират за избори, въпреки че такъв дебат имаше навремето, след като дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев, по-известни като "братя Галеви", излязоха от ареста, за да влязат в предизборна кампания за народни избраници в националния парламент. Не влязоха в Народното събрание през 2009-а, но пък през 2012 година стана ясно, че двамата са изчезнали и така е до днес. 

Независим кандидат за член на Европейския парламент се регистрира, когато кандидатурата му е подкрепена най-малко от 2500 избиратели. Толкова подписа трябва да съберат Баневи, за да регистрират кандидатката в ЦИК.

Тази новина идва на фона на разказите на зам.-главния прокурор Иван Гешев за засечени от килията на Николай Банев разговори с "руски лобисти". В тях ставало въпрос за основаването на евразийска партия у нас, както и за помощ от "руските приятели" на семейството за получаване на политическо убежище във федерацията.

Това не е първият опит на Евгения Банева да щурмува Брюксел. На вота през 2014 година тя взе малко над 0% от гласовете. Толкова получи и Николай Банев като кандидат за президент две години по-късно.