Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Новото ръководство на Нова телевизия е поставило пред избор трима разследващи журналисти - Миролюба Бенатова, Генка Шикерова и Марин Николов.

В петък тримата са били извикани на разговор, на който са им предложили смяна на трудовите взаимоотношения. Това по същество означава, че се прекратяват трудовите им договори и им предлагат да работят като "свободни електрони" - да произвеждат продукция, която после да предлагат на телевизията.

Тълкуванието на ръководството на това решение било, че така им се дава пълна свобода и независимост. (Естествено, това предполага и свободата на ръководството да приема или не предложените разследвания). Предложен им бил проект на договор, в който липсвало каквато и да било конкретика, като единственото, което се подчеравало, е че при готовност за преговори предложението ще бъде конкретизирано. По-късно тази среща е била оповестена на оперативка.

"Разбрахме, че им предлагат да са нещо като фрийлансъри. Което по мое тълкуване означава, че по време на разследване никой не стои зад гърба им. Тоест, ако някой те удари, защото го снимаш, няма да е ударил журналист от Нова телевизия, а някой си, който си прави собствено разследване. Освен това през цялото време из нюзрума се подмята, че това било начин да се намалят заплатите им, които били неправомерно високи - сякаш искат да ни настроят срещу тях...", каза пред Клуб Z журналист, присъствал на оперативката.

Потърсихме за коментар Миролюба Бенатова, която беше лаконична:

"Предложиха ни нов вид трудови взаимоотношения. Няма да коментирам, докато не реша ще ги приема или не".

Подобна беше реакцията и на Марин Николов:

"Да, действително ни предложиха нови договори. Разговорът ме изненада, трябваше да съм в отпуск, специално за това отидох, от днес съм в отпуск и ще обмисля предложението, когато се върна на работа"

Николов не знаеше доколко са верни слуховете, че бившият им колега Васил Иванов се връща в Нова телевизия и ще оглави отдела за разследвания. Не успяхме да се свържем с Генка Шикерова.

Генка Шикерова.

В началото на седмицата Николай Александров, главният редактор на спортния сайт Gong.bg, част от "Нетинфо" и медийното портфолио на Нова телевизия, подаде молба за напускане. Колегите му от Дарик радио обявиха, си тръгнат заедно с него от сайта, който създадоха в началото на 2007 г.

Изпълнителният директор и миноритарен собственик на "Нетинфо" Христо Христов заяви, че не е приел оставката на Александров и че в последните месеци имало засилена намеса в редакторската политика на сайтове в групата.

Нова телевизия опроверга това. Също така стана ясно, че Христов е отстранен. Вчера за главен редактор на Gong.bg беше назначен Бисер Тошев, който идва от Sportal.bg.

Нова телевизия вече напуснаха продуцентите Цветомир Семов и Диана Димова.

През април "Адванс медиа груп" на Домусчиеви и MTG финализираха продажбата на "Нова Броудкастинг груп". Акциите, представляващи 100% от капитала на дружеството, бяха прехвърлени на купувача. Сделката беше одобрена и от Комисията за защита на конкуренцията. Новият председател на съвета на директорите на "Нова Броудкастинг груп" е Георги Домусчиев.

За изпълнителни директори на "Нова Броудкастинг Груп" АД бяха назначени досегашните прокуристи Вяра Анкова и Николай Андреев - дългогодишен финансов директор. 

"Нова Броудкастинг груп" АД притежава най-голямата и водеща медийна група в България. В портфолиото ѝ влизат 7 телевизионни канала. Компанията е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България. 

До продажбата на Домусчиеви се стигна, след като "Нова Броудкастинг груп" обяви в началото на годината, че телевизията няма да бъде продадена на компанията на чешкия мириардер Петр Келнер PPF Group. Това се случи, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви сделката за невъзможна през лятото на миналата година. Преди това бе съобщено, че е сключен предварителен договор на стойност 185 млн. евро.

Коментари

hv

Айде стига бе . Кво пък толко са разледвали тия жулналистки?
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

всички те

отидоха от БТВ в Нова. Бяха и по-независими от онзи с полипите в носа от сутришното предаване.
Влади Кирилов's picture
Влади Кирилов
Нркадърник

що ни занимавате с дивотии

кой гледа Нова телевизия, половината и канали са платени,като същото може да се види в сръбската Арена, освен мърлячите в Първа българска ПФЛ
 's picture

смехурко

За тези, който не помнят

Имаше много и то доста добри за нашите условия журналисти. Само, че те бяха пометени като от ураган с нашето мълчаливо съдействие. И с удобното мълчание на журналистическата гилдия. За СБЖ въобще не си струва да се споменава, щом ги оглавява сътрудничка на ДС. Забравихте ли, че бяха взривявани коли на журналисти, други бяха бити и т.н. За да имаме свобода на словото, ние трябва да го отстояваме със своето участие на улицата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.