Двама от основните продуценти на новините на Нова тв напускат телевизията. Цветомир Семов и Диана Димова са обявили намерението си тази сутрин по време на планьорка, научи Клуб Z. Това е поредната рокада в медията с идването на новите собственици - братята Домусчиеви. 

"Решението е изцяло мое, не искам да се спекулира по темата, коментира Семов пред Клуб Z. - Не съм принуден, просто така реших. С Диана сме екип. Това е човекът, на когото съм разчитал най-много в работата", допълни той.

В края на миналия месец бе съобщено, че от 2 май Миляна Велева ще е новият директор "Новини и актуални предавания". Велева е кадър на бившата "телевизия на Цветан Василев" ТВ7 и на Канал 3, която неофициално се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски. Тя е и сестра на вицепремиера и министър на правосъдието в кабинета "Орешарски" Зинаида Златанова.

Последваха още рокади. В началото на месеца стана ясно, че Силва Зурлева, която от 20 години е във висшия мениджмънт на "Нова Броудкастинг груп", се разделя с медийната група. Силва Зурлева бе в управлението на Нова тв от 1999 г., като с нейното име се свързва получаването на лиценза за национално ефирно разпространение на телевизията през 2003 г., както и създаването на множество иновативни формати и предавания. От 2009 г. тя бе главен консултант на Нова тв и член на управителния съвет.

Ден след като новото управление съобщи, че се разделя с дългогодишния ръководител в медията Зурлева, се оказа, че има още промени. Виктория Бехар, която преди два месеца стана мениджър в новините на телевизията, също бе освободена. Официалната позиция за поредната мениджърска рокада в телевизията бе "оптимизация на нюзрума".

Оствката на Бехар дойде след първата среща на новинарския екип с новия директор на новините Велева. На нея журналистите поискали да разберат при какви условия ще работят в медията, какви принципи ще се защитават и каква ще е етиката. Към Миляна Велева имало въпроси от репортерите и за това дали е обвързана по някакъв начин с издателя и депутат Пеевски.

Преди два дни пък спортните журналисти на Дарик радио начело с Томислав Русев обявиха, че повече няма да работят за сайта Gong.bg, който създадоха преди малко повече от 12 години. Причината е – "забелязани първи признаци на редакционна намеса", както се изрази Русев. Както и знак на солидарност с напусналия главен редактор на сайта Николай Александров - техен колега.

Gong.bg наскоро стана собственост на Кирил Домусчиев като част от придобиването на Нова телевизия и пакета медии на "Нетинфо". Gong е сред най-посещаваните интернет български медии - не само в спортния раздел.

Миналата седмица е напуснала и продуцентката в сутрешния блок "Здравей, България" Елена Гюрова.

През април "Адванс медиа груп" на Домусчиеви и MTG финализираха продажбата на "Нова Броудкастинг груп". Акциите, представляващи 100% от капитала на дружеството, бяха прехвърлени на купувача. 

Информацията, че Домусчиеви купуват Нова тв, беше потвърдена още в края на февруари. Сделката беше одобрена и от Комисията за защита на конкуренцията. Новият председател на съвета на директорите на "Нова Броудкастинг груп" е Георги Домусчиев. 

За изпълнителни директори на "Нова Броудкастинг гГруп" АД бяха назначени досегашните прокуристи Вяра Анкова и Николай Андреев – дългогодишен финансов директор. 

"Нова Броудкастинг груп" АД притежава най-голямата и водеща медийна група в България. В портфолиото ѝ влизат 7 телевизионни канала. Компанията е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България. В нея работят 650 души.

До продажбата на Домусчиеви се стигна, след като "Нова Броудкастинг груп" обяви в началото на годината, че телевизията няма да бъде продадена на компанията на чешкия мириардер Петр Келнер PPF Group. Това се случи, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви сделката за невъзможна през лятото на миналата година. Преди това бе съобщено, че е сключен предварителен договор на стойност 185 млн. евро.