Съдия Виржиния Петрова ще стане зам.председател на Специализирания наказателен съд. Това е ясно почти сигурно от дневния ред на съдийската колегия на ВСС за вторник.

Предложението е на адимнистративния ръководител, т.е. - на сравнително прясно назначената на поста съдия Мариета Райкова. Преди това съдът, който стана предпочитан за властта, се ръководеше под формата "изпълняващ функциите" от адашката й - Мариета Неделчева.

Виржиния Петрова бе избрана да гледа мега делото КТБ вследствие на случаен избор на 21 юли 2017 г. Любопитно е, че това стана след проблем със сървъра, който случайно "джурка" делата.

Колосалният обвинителен акт на прокуратурата от над 15 000 страници бе внесен предния ден - на 20-и (четвъртък), но после бе казано, че заради проблема делото ще се "тегли" в понеделник - 24 юли. Така изненадващо дойде случайният подбор още в петък - 21-ви, което даде повод за спекулации в социалните мрежи.

Освен невиждания размер на обвинителния акт, историческо стана и четенето на неговия "диспозитив", т.е. - обобщена част (казано по-просто - резюме) от няколко хиляди страници. Тъй като съгласно тогавашния текст на НПК, четенето на диспозитива беше ненарушимо право на обвиняемия - за да разбере в какво го обвиняват, - бе предварително ясно, че творчеството на екипа прокурори, ръководен от Иван Гешев, ще отнеме месеци.

Моментът, в който съдийката "вдигна" прави всички да изслушат обвинителния акт.

Тогава - след като защитата се запъна, че непременно иска да го чуе целия, съдийката - бивш прокурор от Софийска районна прокуратура, каза на всички да застанат прави в залата, за да изслушат акта. Защото това била една от най-тържествените части от един процес.

След това започна да се чете...

След протест от страните, все пак актът продължи да се чете от прокурори на смени в продължение на месеци, но всички седяха. Докато накрая от мнозинството около ГЕРБ бе променен... НПК и бе въведен вместо понятието "диспозитив на обвинителния акт" някакъв "доклад" - с неясни реквизити какво точно да съдържа, само и само да се спре четенето.

По делото, което тече от 2 години без главен обвиняем, съдия Петрова все още размишлява и върху искането на защитата - да бъде разпитан по видеоконферентна връзка Цветан Василев. Прокуратурата, която го обвини, всячески се съпротивява това да се случи - още от досъдебното производство.

Ако се съди по практиката на ВСС - правото на административния ръководител да си избира екип от заместници се смята за "свято", т.е. - назначението ще мине безпроблемно.