"Заявявам желанието на Цветан Василев да даде обяснение пред този състав на съда по всяко време, по което му бъде осигурена техническа възможност да стори това. За да не бъда обвинен, че искам да шиканирам процеса. Стига вие да решите, че можете да му предоставите тази възмжност. С отглед правото му на защита и правото да дава обяснения."

Това каза днес адвокатът на Василев Константин Симеонов по време на делото "КТБ", което е на фаза изслушване на обяснения от подсъдимите.

Симеонов обяви, че два пъти вече са искали в рамките на досъдебното производство от прокуратурата възможността главният обвиняем да бъде разпитан по видеоконферентна връзка. Нещо, което е позволено от НПК. Това им е било отказано от прокурорите, тъй като... Василев щял "да попречи на разкриването на обективната истина".

След като днес Симеонов предложи по всички възможни способи, технически приложения и в момент, когато съдът прецени, Василев да бъде разпитан дистанционно, от прокуратурата пак се възпротивиха. Според тях това било изключение в закона, а Цветан Василев, ако иска да говори, може да се съгласи да го екстрадират. Това издавало неговото недобросъвестно поведение и затова той не бива д бъде разпитван.

Съдът намери, че следва да положи всички усилия, като предварително отправи запитване към компетентните органи както в България, така и в Сърбия относно възможностите - включително и технически такива.

"Ще направя възможното, за да разбера какво можем и кога можем. Никога съдът не може да лиши подсъдим от правото да дава обяснения", постанови съдия Виржиния Петрова. 

На това залата започна да ръкопляска, което видимо я ядоса и тя каза: "Да изключим тези емоции, защото това не е панаир."

По-късно пред журналисти Котнстантин Симеонов обясни кои са двата - според него - начина да се случи разпитът: с искане за правна помощ по Европейската конвенция за правна помощ по наказателно-правни въпроси. Другият е - чрез обикновена пряка видеоконферентна връзка. Първият вариант бил по-сложният, но той е, "ако искаме да спазим и запетайката на закона". Той минава през искане до Министерството на парвосъдието и тогава разпитът вероятно би се състоял в присъствие на сръбски съдия. Според Симеонов МП няма как да откаже подобно искане на български съд.

"Аз и моите защитници сме се хванали не за сламка, а за обвинителния акт. Изправени сме пред едно интелектуално състезание и предизвикателство - и моля да не го превръщаме в мутренско надцакване."

Това заяви по-рано днес в края на обясненията си Георги Христов - бивш изпълнителен директор на КТБ. Той е един от 17-те налични обвиняеми и говори два дни - започна вчера и продължи днес. Тази възможност се появи, след като съдия Виржиния Петрова вчера постанови, че промяната в НПК позволява да спре по средата многомесечното четене на обвинителния акт на прокуратурата.

Именно вчера зам. главният прокурор Иван Гешев използва по адрес на обвиняемите и адвокатите израза - "удавник за сламка се хваща". Гешев - цитиран обилно от "онези" медии - каза още, че обвиняемите вероятно протакат, защото разчитат "процесът да се реши с някакви извънправни способи" като "промяна на политическата обстановка". На това обаче после уточни, че засега делото не се влияе от политика.

От думите на Георги Христов стана ясно още, че той е в сложна обстановка - след като преди седмица му бе повдигнато ново обвинние за кредит от 25 млн. лв. от КТБ, му бе наложена парична гаранция от 50 000 лв. Христов обаче е със запорирани сметки от години като обвинем по "голямото дело" "КТБ". Вчера той заяви, че няма средства да си плати гаранцията по "новото" дело и така вероятно ще влезе в ареста... Което пък ще му попречи да участва в "основното" дело "КТБ". 

До един другите обвиняеми заявиха, че не разбират в какво ги обвиняват.

Процесът ще продължи на 12 март с разпит на свидетели. Списъкът им обаче бе леко разместен и така дългочаканият разпит на Бисер Лазов - бивша дясна ръка на Цветан Василев, а сега основен "коз" на прокуратурата, няма да е пръв.