Министерският съвет е приел проект за ремонт на Закона за политическите партии, с които да се "поправи" причината, поради която партиите с право на държавна субсидия са взели повече пари от бюджета, отколкото би трябвало да им се полагат. И не само това - държавата смята да си поиска обратно в хазната надвзети от формациите пари за периода 2016-2019 г. на обща стойност 18,6 милиона лева. Или с други думи - партиите да връщат вече отпуснати им и отчетени средства.

Съобщението дойде тази сутрин от правителствената информационна служба, въпреки че редовно заседание на кабинета не е имало от миналата сряда. Затова и решението е било взето неприсъствено.

Причината за промените са разкрития, направени от "Шоуто на Слави" преди седмица. 

По закон в момента право на партийна субсидия от бюджета имат партиите, получили над 1% от гласовете на последните парламентарни избори, както и парламентарно представените коалиции (т.е. тези, получили над 4 на сто от гласовете). Размерът на субсидията се определя всяка година със Закона за държавния бюджет. И през 2018 г., и през настоящата година, сумата е 11 лв. на получен глас. 

В Закона за политическите партии обаче текстът е записан така, че на практика се получават повече пари. Причината - общият размер на парите се определя не от броя на действителните гласове за формации с право на субсидия, а са прибавени и други действителни гласове - в това число и тези в графата "не подкрепям никого". Така на практика партиите с право на държавна субсидия през 2018 г. са получили с 6,5 млн. лв. повече, отколкото им се полагат за реално получените гласове, или един глас е "струвал" 13,23 лева.

Премиерът Бойко Борисов, след разкритията на "Шоуто на Слави", отново обяви, че ГЕРБ е готова да влезе в дебати за намаляване на партийните пари от държавата. Обвини и БСП, че "те са го направили" (въпреки че проверката показа, че законът в тази му част е променян последно в предишния мандат на ГЕРБ на власт през 2016 г. - б.р.). Финансовият министър Владислав Горанов, срещу когото заваляха сигнали за разследване, посочи като мотив за проблема именно неяснотата в закона.

В резултат сега правителството предлага нов начин на фиксиране на размера на държавната субсидия, така че да бъде гарантирано, че един глас ще струва точно 11 лева, както е по закон. А средствата, които са били надплатени за периода 26 май 2016 (когато е последното изменение в Изборния кодекс по отношение на субсидиите) - 30 апрл 2019 г. (когато е преведен последният транш), трябва да бъдат възстановени в бюджета.

"В съответствие с обществените нагласи предлаганите промени ще доведат до икономия на бюджетни средства и фиксирането на субсидиите в размера от 11 лв. за действително получения от партията или коалицията глас. При така предложената законова уредба общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5лева.

Предложеният начин на изчисляване на общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции ще бъде отнесен за периода от 26.05.2016 г. до изплатената към 30.04.2019 г. и икономията за бюджета би възлязла на 18,6 млн. лева", се посочва в мотивите на Министерския съвет.

 Остава обаче висящ въпросът как ще бъде приложена тази разпоредба, като тя на практика има ретроактивно действие. Предстои самият текст на законопроекта да бъде публикуван, за да се разбере как точно е уреден въпросът юридически.