Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка за партийните субсидии, съобщиха днес от държавното обвинение. 

Върховната административна прокуратура трябва да извърши проверка по реда на надзора за законност дали държавната субсидия за политическите формации през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии (ЗПП) и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон.

Както Клуб Z писа, в предаването "Шоуто на Слави" по бТВ от 20 май бе оповестена информация за нарушения на закона при определяне на партийната субсидия за миналата година. От шоуто се позоваха на данни, получени след допитване от Министерство на финансите (МФ).

По закон общата субсидия е трябвало дса бъде 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена (предвидена в бюджета и реално изплатена) субсидия от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече. Твърди се, че в резултат на тези нарушения, "цената" на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв.

Съобразно Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в ЦИК за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители - т.е. преминали са бариерата от 4 на сто за влизане в Народното събрание.

Право на субсидия имат и партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори.

Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на броя на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция. Сумата за един получен глас се определя със закона за държавния бюджет, а начинът на предоставяне на средствата за субсидиране се определя от министъра на финансите, припомнят от прокуратурата.

Оказва се, че към реалните гласове за всяка партия се добавят и гласовете за партиите, които са под границата от 1%, плюс гласовете за независимите кандидати за депутати, плюс всички, гласували с новата опция "Не подкрепям никого". От "Шоуто на Слави" посочват, че от ЦИК са добавили и "71 гласа" към всички тези гласове.

"За нуждите на проверката, информация ще бъде изисквана от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата. За целите на проверката ще бъде потърсено съдействието на Сметната палата, в съответствие със законовите й правомощия за финансов контрол по отношение на политическите партии и съобразно подписаното Споразумение за сътрудничество между Прокуратурата и Палатата", посочват още от държавното обвинение.

Горанов: Законът е виновен

Малко по-късно финансовият министър Владислав Горанов коментира, че разминаването в левовата равностойност на един глас идвало от "несъвършенство в законодателството". 

"Има едно несъвършенство на законодателството, което позволява да се преразпределят част от парите на партиите и коалициите, които имат избрани народни представители. Няма как при сега действащия Закона за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас. Законът е разписан така, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в крайна сметка да се разпредели само между правоимащите партии и коалиции", заяви той, цитиран от economic.bg.

Според него това може да се поправи единствено чрез поправка в закона.

"Промяната на този закон е тема на всички партии и не е редно изпълнителната власт лично да решава този дебат. Редовно се повдига темата за партийните субсидии покрай гласуването на бюджета, предполагам, че дебат отново ще има. Ако е необходимо, законът трябва да се прецезира така, че да е ясно, че не може да се преразпределят субсидии от действителни гласове на партии и коалиции, които обаче в последствие заради друга норма нямат право да получават субсидия и тя се разпределя между партиите, които имат избрани народни представители", каза още Горанов.

Мая Манолова: Парламентът да привика финансовия министър

Че има нарушение на Закона за политическите партии бе категорична днес и Мая Манолова. Националният омбудсман каза на влизане в Министреството на правосъдието, където има среща заради Търговския регистър, че сметките са "много простички": партиите са получили субсидия и за независимите кандидати, за такива които не са преминали 1-процентната бариера и за гласовете "не подкрепям никого" (възможност от 2016 г. насам, б.а.).

"Българските граждатни са ощетени с над 6 млн. лв. - текстовете в закона са ясни", каза Манолова.

Тя нямала нужния инструментариум да въздейства, но призова, освен че тече проверка на прокуратурата, депутатите да упражнят правото си на парламентарен контрол и да разпитат члена на правителството, който е отпуснал субсидията - а именно финансовия министър Владислав Горанов.

След което се съгласи, че депутатите така биха били в "деликатна ситуация" - защото единствено те могат да контролират правителството, но те са и получили въпроснитне пари.

Манолова отказа да каже в прав текст дали Горанов е виновникът, като обяви, че това ще кажат компетентните органи.

"Не ми вкарвайте думи в устата. Все пак днес е сряда - не е четвъртък или петък, когато се очакват провокации - с усмивка отговори тя. - Много се надявам в основата на тези данни да не стои именно финансовият министър с неговите действия."