Българите в чужбина не са напуснали страната ни само в търсене на по-високи заплати, а и зещото средата в страната ни ги е принудила. Това каза вторият в листата на „Демократична България“ за предстоящите евроизбори Стефан Тафров в предизборен диспут, организиран от БНТ.

Участниците в дебата своеобразно нападнаха българите в чужбина, а Тафров обясни, че сънародниците ни са „най-големият инвеститор“ в България.

„Колкото повече успеем да подобрим условията за живот в България, толкова повече те ще се връщат. Ние трябва да намерим начини да се възползваме от българската диаспора. Един такъв начин е да им позволим да участват в политическия процес в България. Това лесно може да стане ако могат електронно да гласуват. Връщането на тези хора в родината им става със стимули“, бе категоричен дипломатът.

Той припомни, че кандидатите на „Демократична България“ всеки ден са по улиците в цялата страна и разговарят с хората, чийто основен проблем е корупцията и като част от него – разпределенетието на еврофондовете.

„Те не стигат до малките и средните фирми, до неправителствените организации, до културните организации. Това е много сериозен проблем. Трябва да си близък до властта, за да имаш достъп до еврофондовете. Пътят към подобряването на усвояването им, е възстановяване върховенството на правото“, каза Тафров.

И добави, че от „Демократична България“ искат европейската прокуратура, която в момента се създава, да помогне на България да преодолее тези проблеми. Затова от обединението подкрепят румънката Лаура Кьовеши за поста европейски прокурор.

„Еврофондовете все по-малко ще бъдат грантове – пари, които няма да се връщат – и все повече ще бъдат кредитни линии, - каза вторият в листата на обединението. - Това, от една страна, ще намали корупцията, и от друга – няма да позволи цели пазарни сектори да бъдат изкривявани. За да има повишаване на доходите в България, наваксване на икономическото изоставане, причинено от комунизма, трябва да има работеща икономика. А такава не може да има само с еврофондове.“

По отношение на контрола при изразходването им Тафров смята, че за ефекта от европейското финансиране трябва да се съди по резултатите, а не просто на данните на хартия. Например – строят се спортни съоръжения в обезлюдени селища, в които почти няма население, нито младежи. А там, където има нужда от спортни съоръжения – такива липсват. Дипломатът смята, че е много важно Европейската комисия да смени начина, по който оценява резултатите от еврофинансирането. И той като евродепутат ще работи за това.

Тафров акцентира ивърху това, че е наложително да бъде създаден единен енергиен пазар, който ще откъсне България от енергийната ѝ зависимост от Русия. Защото бъдещето е в диверсификацията на българската енергетика. Той припомни, че евродепутатите от БСП, заедно с Ангел Джамбазки от патриотите, гласуваха против спирането на „Северен поток 2“. Това показва много странни съвпадения на интересите между тези две политически сили.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ