Локомотив (Пловдив) триумфира с купата на България. Успехът е още по-сладък, тъй като бе извоюван на финал срещу "Ботев" пред около 25 хиляди зрители на националния стадион "Васил Левски" - 1:0.

Словенецът Ален Ожболт вкара ефектно единствения гол в 73-тата минута. Той беше преследван от малшанс до момента. "Черно-белите" ще играят в Лига Европа през лятото.

Головата акция на Анте Аралица.

"Локомотив" не позволи на вечния съперник да разгърне играта си, същевременно успя да реализира своя план с изчакване на съперника и директен футбол. Повечето и по-чисти положения, които никак не бяха много - типично за финал - бяха създадени от "смърфовете".

Пловдив е в черно-бяло! Както и София тази вечер. Изстрадана победа след четири загубени финала за националния трофей. Първи след 15 години. А датата 15 май явно е специална за един от най-обичаните български клубове - на нея беше спечелена титлата през 2004 г.

Треньорите - Николай Киров ("Ботев") и Бруно Акрапович ("Локомотив"). Наставникът на Локо спечели тактическата битка между двамата.

В 7-ата минута Антонио Вутов стреля отблизо с глава след центриране отляво, но не улучи вратата. Малко след това Димитър Илиев имаше възможност за "Локомотив", но не се възползва. В 14-ата Момчил Цветанов даде отличен пас на Ожболт, но нападателят не се ориентира добре и се озова с гръб към Кайзер, който парира опита му да вкара.

Това бяха най-интересните ситуации пред двата врати преди почивката. През втората част "Локомотив" заигра по-добре, като на моменти дори имаше инициативата срещу доста неубедителния днес съперник. В 57-ата отново Ожболт обстрелва Кайзер, получи се рикошет.

В 63-тата стражът на "Ботев" отрази блестящо удар с глава на защитника Стивън Езе - тук голът беше много близо.  

Той падна десет минути по-късно, когато Локо направи поредната си контра. Димитър Илиев комбинира с тарана Анте Аралица (направи голям мач, игра по целия терен), който не успя да притесни Даниел Кайзер заради шпагат. Хърватинът обаче догони топката и подаде на нахлулия Ален Ожболд, който триково я прати в мрежата. Запомнящ се гол.

Сектор "Г", в който седяха феновете на Локо, подивя, десетки запалянковци слязоха на пистата и трябваше да се намесва полиция (на снимката долу). Мина без инциденти.

"Жълто-черните" получиха шанс бързо да изравнят и той беше най-добрият за тях. В 76-ата Ферибори Доре стреля с глава, вратарят Мартин Луков се намеси, а топката срещна напречната греда. В 84-ата резервата Васил Шопов също имаше прилична възможност, но пропусна.

Финалният натиск на "Ботев" не доведе до нищо. Такъв реално нямаше, а в две ситуации Локо пропусна да вкара още веднъж. Бирсент Карагерен като по чудо не уцели вратата, а секунди преди края победителите предпочетоха да задържат топката при числено предимство в наказателното поле.

Двубоят не блестеше с високо качество, но си имаше интрига, битка и тръпка. "Локомотив" игра по-добре от гледна точка на философията си. Това бе тактическа победа, но тя бе спечелена и с повече сърце и физика.

Феновете на "Ботев" бяха доста повече, заели местата в секторите "А" и "Б". В началото те направиха впечатляваща хореография с емблемите на победените до финала съперници в стила на "Игра на тронове".

В същото време не малка част от почитателите на "Локомотив" пъплеше към стадиона. Организацията на придвижването на фенове от Пловдив не беше на ниво - меко казано. Автобусите с "черно-белите" застинаха в тапи край с. Вакарел, а след това и на "Цариградско шосе".

Така те влизаха на стадиона през първото полувреме и на почивката. Когато изпълниха сектор "Г", се видя и тяхната хореография в клубните цветове - малко след антракта. За сметка на това съдбата ги възнагради - влязоха последни на "Васил Левски", но и последни си тръгнаха. Тържествуващи.

В 10-ата минута на мача двубоят бе спрян закратко за отдаване на почит на починалия наскоро Динко Дерменджиев. Похвално - аплодисменти имаше и от запалянковците на "Локомотив", приготвили и транспарант в памет на Чико, чийто лик грейна на таблото на "Васил Левски".

В ложата на стадиона пък беше президентът Румен Радев. И доста футболни хора, като новият национален селекционер Красимир Балъков.