Националният център по наркомании се оказа първият голям пробив срещу наркотиците и по точно срещу хероина.

Това коментира пред Клуб Z старши анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов по повод подновените намерения на Министерство на здравеопазването да закрие звеното. 

Както Клуб Z писа, ведомството на Кирил Анниев публикува за обществено обсъждане проект за "преобразуване" на Националния център по наркомании (НЦН) чрез вливане в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). "Преобразуването", става ясно от документа, е на практика закриване на центъра. Искането е обосновано с това, че имал дублиращи функции. Самото то не е новост - опит за закриване на звеното имаше и в кабинета на правителството на Пламен Орешарски.

"От Националния център по наркомании тръгна метадоновата програма там. И тези, които се закачиха за нея оцеляха", смята Безлов.

Според него "на България това й е лошият късмет - че сме на пътя на хероина".

"И за разлика от Централна Европа у нас хероинът стана най-популярната дрога, а не марихуаната както в останалите Източно Европейски страни", смята анализаторът. 

По думите му центърът успя да събере усилие около борбата с нармоканиите и това може да се отчете като голяма промяна. "Започнаха да правят годишни доклади, не че в България някой ги гледа
Но почнаха да събират институциите покрай тях"
, уточни Безлов. 

"В последствие се пови и сътрудничеството с EMCDDA (Евопейският център за борба с наркозависимостите).

А когато през 2014 г. тръгнаха да закриват центъра, точно около протестите срещу Делян Пеевски, се появи информация, че е заради апетитния терен, на който се намира", добави той. 

Сградата на центъра се намира на апетитно място - в центъра на София, на ул. "Пиротска" 117. Любопитното е, че решението за закриването му от правителството "Орешарски" бе на косъм да мине буквално в последните дни преди оставката на самия кабинет.