Президентът Румен Радев нарече тази вечер "отчаяни опити на властта" да го забърка и него в скандала с луксозни жилища на ГЕРБ. Според него целта е управляващата партия "по този начин да замаскира собствените си безобразия".

Пред "Панорама" по БНТ той заяви, че получил първото си ведомствено жилище "и то чак като полковник - на цени, определени от държавата и еднакви за целия вход – от старшината до полковника".

"Няма нищо общо между социалната политика на МО и забогатяването от власт. И ако някой трябва да отговаря, това са най-вече управляващите днес.

Да отговарят на въпрос - как са придобити средствата за закупуване на луксозни жилища, за елитно образование на деца? Как са закупувани?"

На въпроса къде все пак е живял, той отговори с руското понятие - авиогородок. "Няколко порутени блокчета на поляната до пистата. Полети - дневни, нощни дежурства ... И после 10 години лашкане по квартири."

Той нарече наивни призивите да спрем преди изборите и да се задоволяват "някакви измислени морални стандарти" с оставки.

"Напротив - ако искаме най-сетне да бъдем нормална европейска държава, трябва Апартаментгейт да има последствия.

Аз не искам да истеризираме проблема, но това носи мощен заряд на негодувание, на катализиране на хората. Това е според мен вододел: дали ще останем общество, тънещо в политически разгул, корупция, бедност, безпътица... Или ще поемем по нов път с нов морал. Апартаментгейт е исторически шанс . Най-сетне имаме реакция."

Радев продължи: според него след жилищата и вече споменатите деца в скъпи университети, трябва да се осветят сметките навън в офшорни компании, и това е "голямото предизивикателство към всички оторизирани органи".

"Защото медийните публикации ги изпревариха по отношение на имотните далавери. Ако сега ги изпреварят по отношение на сметките, какво правим с тези органи", попита Радев, явно визирайки прокуратурата и КПКОНПИ.

Не само сметки, офшорни транзакции, транзакции на фирми у нас и зад граница на подставени лица, допълни още държавният глава.

"Аз питам", обяви той.

"Но жалките напъни да бъда въвлечен в имотните давалери на властта само ме амбицират да бъда още по-непримирим. Всичко да излиза наяве - реалните корупционери, реалните грабители - да излизат наяве и да отиват там, където им е мястото."

На въпрос дали е трябвало да свиква трите досега Консултативния съвет по национална сигурност той каза: "Самите участници направиха доста да го обезсмислят".

Президентът заяви още, че парламентът не е поел отговорност да преразгледа избора си на председател на КПКОНПИ и че неправилно го обвиняват, че той иска да засили влиянието си - трябва да има баланс на властите.

"Последният съвет постигна нещо много важно - той разкри липсата на политическа воля за реална борба с корупицята. Отказът да се признае проблемът и неговото отричане, опитите за политизация на този проблем...

Съветът показа крах на този антикорупционен модел. Вместо да се чистят сами, те ревностно бранят тези хора и дори утре могат да ги изкарат някакви морални герои, защото подали оставки."

"Оторизираните органи с тяхното мълчание издават безсилие. Или съучастие", каза още той.

По повод напускането на шефа на кабинета му Иво Христов и отиването му в листата на БСП за евроизборите, Радев заяви, че не е искал това, защото му бил нужен на него. Но уважава волята на Христов. Другото били "конспиративни теории" с цел да заглушат големия скандал.

На финала имаше любопитни въпроси. По повод близостта му с Русия, Радев пък зададе въпрос към правителството:

"Да каже как точно се определя цената на трасето на Турски поток-2 през България? Само ние ли ще я платим цялата цена и защо? Доколко е рентабилно, за колко време се очаква да се изплати?"

На въпрос - дали е против стабилността:

"Коя стабилност? На псалмите и персоналните асансьори, на безнаказаността, на бедността и напускащите българи?"

За изказването на Борисов, че ни грози "пълзяща диктатура"

"Аз много трудно мога да изтълкувам тези думи на премиера, защото откъдето и да го погледнем - една диктатура може да се осъществи само от властта. А властта в момента е г-н Борисов. И няма как един диктатор да бъде извън управлението и в същото време да бъде диктатор.

Освен ако г-н Борисов не се възприема като опозиция на самия себе си и на своето управление и иска по някакъв начин да се дистанцира от своето управление."