Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът Румен Радев нарече тази вечер "отчаяни опити на властта" да го забърка и него в скандала с луксозни жилища на ГЕРБ. Според него целта е управляващата партия "по този начин да замаскира собствените си безобразия".

Пред "Панорама" по БНТ той заяви, че получил първото си ведомствено жилище "и то чак като полковник - на цени, определени от държавата и еднакви за целия вход – от старшината до полковника".

"Няма нищо общо между социалната политика на МО и забогатяването от власт. И ако някой трябва да отговаря, това са най-вече управляващите днес.

Да отговарят на въпрос - как са придобити средствата за закупуване на луксозни жилища, за елитно образование на деца? Как са закупувани?"

На въпроса къде все пак е живял, той отговори с руското понятие - авиогородок. "Няколко порутени блокчета на поляната до пистата. Полети - дневни, нощни дежурства ... И после 10 години лашкане по квартири."

Той нарече наивни призивите да спрем преди изборите и да се задоволяват "някакви измислени морални стандарти" с оставки.

"Напротив - ако искаме най-сетне да бъдем нормална европейска държава, трябва Апартаментгейт да има последствия.

Аз не искам да истеризираме проблема, но това носи мощен заряд на негодувание, на катализиране на хората. Това е според мен вододел: дали ще останем общество, тънещо в политически разгул, корупция, бедност, безпътица... Или ще поемем по нов път с нов морал. Апартаментгейт е исторически шанс . Най-сетне имаме реакция."

Радев продължи: според него след жилищата и вече споменатите деца в скъпи университети, трябва да се осветят сметките навън в офшорни компании, и това е "голямото предизивикателство към всички оторизирани органи".

"Защото медийните публикации ги изпревариха по отношение на имотните далавери. Ако сега ги изпреварят по отношение на сметките, какво правим с тези органи", попита Радев, явно визирайки прокуратурата и КПКОНПИ.

Не само сметки, офшорни транзакции, транзакции на фирми у нас и зад граница на подставени лица, допълни още държавният глава.

"Аз питам", обяви той.

"Но жалките напъни да бъда въвлечен в имотните давалери на властта само ме амбицират да бъда още по-непримирим. Всичко да излиза наяве - реалните корупционери, реалните грабители - да излизат наяве и да отиват там, където им е мястото."

На въпрос дали е трябвало да свиква трите досега Консултативния съвет по национална сигурност той каза: "Самите участници направиха доста да го обезсмислят".

Президентът заяви още, че парламентът не е поел отговорност да преразгледа избора си на председател на КПКОНПИ и че неправилно го обвиняват, че той иска да засили влиянието си - трябва да има баланс на властите.

"Последният съвет постигна нещо много важно - той разкри липсата на политическа воля за реална борба с корупицята. Отказът да се признае проблемът и неговото отричане, опитите за политизация на този проблем...

Съветът показа крах на този антикорупционен модел. Вместо да се чистят сами, те ревностно бранят тези хора и дори утре могат да ги изкарат някакви морални герои, защото подали оставки."

"Оторизираните органи с тяхното мълчание издават безсилие. Или съучастие", каза още той.

По повод напускането на шефа на кабинета му Иво Христов и отиването му в листата на БСП за евроизборите, Радев заяви, че не е искал това, защото му бил нужен на него. Но уважава волята на Христов. Другото били "конспиративни теории" с цел да заглушат големия скандал.

На финала имаше любопитни въпроси. По повод близостта му с Русия, Радев пък зададе въпрос към правителството:

"Да каже как точно се определя цената на трасето на Турски поток-2 през България? Само ние ли ще я платим цялата цена и защо? Доколко е рентабилно, за колко време се очаква да се изплати?"

На въпрос - дали е против стабилността:

"Коя стабилност? На псалмите и персоналните асансьори, на безнаказаността, на бедността и напускащите българи?"

За изказването на Борисов, че ни грози "пълзяща диктатура"

"Аз много трудно мога да изтълкувам тези думи на премиера, защото откъдето и да го погледнем - една диктатура може да се осъществи само от властта. А властта в момента е г-н Борисов. И няма как един диктатор да бъде извън управлението и в същото време да бъде диктатор.

Освен ако г-н Борисов не се възприема като опозиция на самия себе си и на своето управление и иска по някакъв начин да се дистанцира от своето управление."

Ключови думи

Коментари

Калин

Този емотикон на Русия, назначен от Решетников, до такава степен е обезличил президентската институция, че вече дали слушаш Нинова или Радев няма никакво значение. Безлична фигура, не притежаваща достатъчна интелигентност, за да прояви каквато и да е минимална гъвкавост и политическа дипломатичност. Един червен партиен бордюр следващ интересите на тези които са го сложили на това място. Той повече от това не може. Ще му берем срамовете до края на злополучния му мандат. .
true lies's picture
true lies
truelies

Каква "гъвкавост" и "дипломатичност"

искате герберовите тролове като ви питат защо и колко сте крали, ве? Я марш фостафка и после при Бай Ставри.
true lies's picture
true lies
truelies

Нека, нека...

Колкото повече кирливи ризи се вадят, толкова по-добре за нас, простите хора.
i l's picture
i l
ivanll

Оп оп оп, май и БСП ще изгори

Оп оп оп, май и БСП ще изгори :D
 's picture

Бобо

Каиша

Абе Каиш , че на твоите хора дечицата къде са , в Лондон на кой са апартаментите , на сватя Курнела чедото и де е - пасе крави.... при краварите ....
true lies's picture
true lies
truelies

Амбразурчика на Мутрата

днес работи отрано :)
 's picture

смехурко

Вярно излезе, че Радев стяга своя партия!

Иначе с тези искания да се разкрият офшорните сметки и деца в чужбина, ще цапардоса най-вече БСП.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.