Рядко съм вярвал повече на министър-председателя Бойко Борисов от тази сутрин, когато каза:

"Ние в ГЕРБ сме създали стандарти..."

Даже без да съм прочел останалото, ми идват наум няколко съвсем очевидни от тези стандарти.

Например - чудите ли се защо плочките на "Графа" са такива? Заради стандартите.

Стандартът е „взятката“ да мине през толкова ръце, че съвсем очевидно да виждаш с просто око и без нивелир как очевидно плочките реди най-евтиният циг,... пардон – майстор, намерен на пазара на труда. За примерно 500 лв на месец. Това е тайната на ремонтите, заради които се пенявят после разни фейсбук групи.

Да се строи за 250 милиона тунел. Да се ремонтира Централна гара за 62 милиона лв. без ДДС. Да се спечели поръчка за шумозаглушаващи подложки за трамвая на споменатия "Граф" и да се сложат вместо такива по 35 евро/м, други - 10 пъти по-евтини.

Поръчки за десетки/стотици милиони, а реалната работа се свършва от именно такъв - 500-левов майстор...

Между другото, прави ли ви впечатление как нито един западен кандидат дори вече не се явява за наши големи инфраструктурни проекти? Както и да е.

Но всичкото това не може да се осъществи без най-важния „стандарт“ - пленяване на стражевите кучета на обществото: медии, прокуратура и разните агенции, комисии, НАП-ове, АДФИ-та и др., имащи отношение към краденето. По-точно - стандартът е негативното им отношение да бъде заменено с позитивно поне към определени хора. За другите - бой по каската!

След тъмните години, когато партизанствахме и се криехме по кьошетата от правилата на ЕС, ГЕРБ, ръководейки различно импотентните варианти на парламент, наложи други стандарти. В синхрон със силите от "тъмното" добрите практики се приемат с ръкопляскане и след това се развращават... Такива са борбата с корупцията чрез извънредни съдилища, такава бе Комисията за конфликт на интереси, такъв бе независимият одит на прокуратурата. А напоследък такъв е новият хит - безобразна и безконтролна бухалка срещу издатели на неудобни медии, председатели на ВКС-та и разни пазарни субектчета "не от наш'те" - КПКОНПИ.

И ще е удивително, ако отново „добрият цар“ не знае нищо какво правят лошите боляри... Защото бая боляри се смениха за 10 години, а на някои да им повдигнеш обвинение, стига само да видиш карикатурите на Комарницки...

Няма нито една причина да се мисли, че тези отличителни за нашата действителност "стандарти“ няма да се използват и в задаващата се европейска прокуратура. Все пак у нас тя ще се представлява оперативно от делегирани действащи български магистрати, нали знаете?

Като казахме синхрон - да завършим с това, че шефът на независимата изпълнителна власт, докато тази сутрин рекне нещото, главният прокурор от независимата съдебна власт пусна съобщение, че прави проверка, а подчиненият на независимата законодателна власт Пламен Георгиев... подаде молба за отпуска. Всичко това - напълно едновременно.

Стандартна работа.