Президентът Румен Радев свиква на заседание Консултативния съвет по национална сигурност. Сбирката е насрочена за идния понеделник, а темата е „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“, съобщиха днес от прессекретариата на държавния глава. 

Заседанието на КСНС е обявено насред скандала "Апартаментгейт", който вече доведе до оставките на висши кадри на ГЕРБ от публичните им постове. От Народното събрание си тръгна дясната ръка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - Цветан Цветанов, напуснаха министърката на правосъдието Цецка Цачева и двама зам.-министри - на спорта и на енергетиката. И четиримата - заради сделки за покупка на имоти на цени под пазарните от строителната фирма "Артекс".

Скандалът се разпростря и встрани от казуса с именитата компания, застигна и председателя на антикорупционния орган Пламен Георгиев - заради недеклалирана тераса от над 180 кв. м. към жилището си, за която твърди, че не е негова. бТВ обаче разкри, позовавайки се на предоставени й документи, че въпросната тераса е част от обезпечението на ипотечния кредит на Георгиев. А ако не е негова - терасата няма как да бъде ипотекирана. 

Това е четвъртото заседание на КСНС, откакто Румен Радев е президент от началото на 2017 г. И второ, посветено на мерките за борба с корупцията. Първото бе през 2017 г. Тогава КСНС излезе със следната позиция за нужни мерки:

1. Да предприемат промени в Наказателния кодекс относно корупционните престъпления, за да бъдат обхванати адекватно проявните форми на корупция не само в публичния, но и в частния сектор.

2. Народното събрание да разгледа и приеме закон за противодействие на корупцията.

3. Новият закон да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенцията, отнемането на незаконно придобито имущество и своевременното разкриване и разследване на престъпления, свързани с корупционни прояви на лица, заемащи или заемали висши публични длъжности.

Последва приемането на новия антикорупционен закон, който превърна старата комисия за отнемане на незаконно придобито имущество в мегаоргана КПКОНПИ. Той включи и части от Сметната палата, ДАНС, Комисията за конфликт на интереси... Президентът му наложи вето, но то закономерно бе отхвърлено.