Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Няколко цитата от две големи статии, излезли през последните дни, в които става дума за българския "Апартаментгейт". В електронното издание „Телеполис" германският журналист и отличен познавач на България Франк Щир е озаглавил статията си „Българско монополи". Той се спира в подробности на случилото се и неговата хронология, а в първия абзац под заглавие „Асансьор към политическия ешафод" между другото пише:

„Афери и скандали се въртят на бързи обороти в България. „Всяко чудо – за три дни" гласи една подходяща българска поговорка. Сегашният „Апартаментгейт" гневи българската общественост вече от три седмици. И доведе до обезглавявания, които са безпрецедентни в новата история. (…) В България не е необичайно при покупката на жилище в нотариалния акт да се вписва по-ниска цена от реално платената. Според декларираната цена се изчислява данъкът. Но на средностатистическия българин не му харесва, когато същото вършат и високопоставени политици, които непрекъснато говорят за борба срещу корупцията. Броени седмици преди Европейските избори Апартаментгейт поставя под натиск правителството на премиера Бойко Борисов", пише Франк Щир в „Телеполис".

Мишената - Лозан Панов

Статията в австрийския „Щандарт" е озаглавена „Българското правителство превръща един скандал в политически инструмент". Авторите Ерик Фрай и Аделхайд Вьолфл разказват в началото за две неподписани статии в „24 часа" и „Труд", които обвиняват председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, че е нарушил закона, че поддържал връзки с тайнствен олигарх и извличал изгода от различни свои приятелства. По-нататък става дума за имота, придобит през 2013 година от сегашната съпруга на Панов, Елисавета Ганева, представена като издател на немскоезичното списание „Виртшафтсблат", настроено критично към правителството:

„По онова време двамата все още не са били двойка - те се женят чак през 2015 година. Независимо от това различни медии, които принадлежат към империята на медийния могул Делян Пеевски, се опитват да замесят Панов в "Апартаментгейт" – очевидно, за да го дискредитират. В цялата работа става дума и за това да се отклони вниманието от скандала, който засяга на първо място управляващата партия ГЕРБ и ѝ вреди в предизборната борба за Евроизборите."

Накъде върви България

Авторите обобщават накратко скандала с апартаментите и пишат:

„Възниква подозрението, че хората от ГЕРБ са се отплатили с определени „услуги" или пък са декларирали по-ниски цени, за да спестят от данъка. (…) Междувременно Апартаментгейт се превърна в доста кална битка. Политическите противници и техните пропагандни медии се обвиняват един-другиго. В случая със съдията Панов определена роля играе дори премиерът Бойко Борисов. Той призова Панов да поеме „отговорност" в аферата "Апартаментгейт" – тоест, косвено му поиска оставката. В България мнозина смятат Панов за единствения глас, който защитава независимостта на правосъдието."

В интервю за вестника самият Лозан Панов казва:

„Целта е: искат да се отърват от мен." И добавя, че това трябвало да сплаши и другите съдии. „Атаките срещу Панов се надигнаха особено след неговата реч пред европейски колеги-съдии в София през ноември 2018 година. Тогава Панов каза, че България върви към автокрация", пише към края на статията австрийският „Щандарт".

Дойче веле.

Коментари

Тия материали да не би да са

препечатани от виршафтсблат на генова еоод?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.