Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Основният свидетел на прокуратурата по т. нар. мегадело КТБ Бисер Лазов и днес продължи монотонното си "изложение" - монолог за събитията, довели до краха на банката на 20 юни 2014 г. Това се развива вече на трето съдебно заседание.

Бившият дългогодишен главен счетовотдител на Цветан Василев разказва за функционирането, съществуването и развитието на "системата банка-фирма", както нарича бизнес модела на бившия си покровител. Като под "Фирмата" той прави уговорка, че визира не "Фина-С", "Бромак" или друго от дружествата, от които навремето тръгва всичко, а общо дружествата, владени от Василев - независимо кои са номиналните им собственици по документи. Още в началото през 90-те шефът му бил казвал, че броят на дружествата няма значение - важно е да са достътачно за целите на "Фирмата".

По причина, че самият Василев бил на отговорна позиция първо в ЦКБ, после в Търговска банка "България инвест", а накрая и в КТБ, започнали да се регистрират на конвейер фирмички на Бисер Лазов, на касиерки и доверени служители, после на охраната и шофьорите, а накрая и на съвсем непознати хора, които да получават кредитиране от банката.

Повтаряйки многократно едни и същи факти часове наред, Лазов отново доказа, че има феноменална памет (след като, например, досега от всички политици се сети единствено за Иван Костов, че е идвал при Цветан Василев, б.р.)

Днес избра да разкаже как протичал един негов работен ден и си спомни конкретно 7 ноември 2013 г. Това му било лесно, защото в банката се шегували, че "всичко си е както преди, вероятно визирайки Великата октомврийска революция" - аргументира се свидетелят.

След това разкри как в този ден била кредитирана "КИА моторс"-България, която на свой ред кредитирала друга фирма, а крайната цел била "да увеличат инвестицията в БТК".

Паметта на Лазов не му изневерява до такава степен, че за посочната сделка цитира суми като 21 272 682,18 лв., 12 018 018 евро, 170 333,07 лв... (стотинките са точен цитат, б.а.).

Василев не бил точно работодател мечта... 

Цветан Василев извършвал бизнеса си - споменатата "симбиоза банка-фирма", като ръководел определен кръг свои служители, отбеляза Лазов. Неговите заповеди трябвало да се изпълняват безпрекословно, независимо от позицията, която проформа заемаш в йерархията.

Както и в предните съдебни заседания, Лазов показа, че няма особено високо мнение за колегите си - до един без него в момента седящи на подсъдимата скамейка. На предно съдебно заседание коментираше дори облеклото на... Александър Панталеев (бившият изпълнителен директор на КТБ неотдавна се сдоби с второ обвинение около парите за Елена Йончева, но на съдебните заседания идва, меко казано, не точно като манекен, б.р.).

Та, така, освен че повтори старата си теза - как Василев го питал не може ли финансовите отчети на "Фирмата" да изглеждат, сякаш "имат завод, коминчето пуши, купуват се материали" - днес Лазов направи длъжностни и лични характеристики на Георги Христов и Георги Зяпков.

еразбираемо за мен страхливо и боязливо поведение към Василев", заключава Лазов.

Така той си спомни освен раболепното отношение и че Василев ги обиждал - понякога дори в писмен вид, пишейки обидни думи по техен адрес като резолюция върху различни документи.

Свидетелят цитира с точност отпреди години числа и инициали, които Василев писал собственоръчно - СТУ, ДД, или "Цеца Иванова" (която и да е тя, б.р.)... 

Само не можа да си спомни ДП или поне нещо, което да намеква за лице с подобни първи букви.

Показанията му продължават.

Коментари

true lies's picture
true lies
truelies

Отговорността за Цветан Василев

е колкото на самия Цветан Василев, толкова и на институциите и техните ръководители, царували по времето на неговия най-бърз възход. Това е времето на първия кабинет на Герб и на прецеНдента - двама от тримата, които на КС през 2014-та се опитаха да пробутат "спасението" на КТБ на Миков. Третият беше арестантът Местан.
boris borisov's picture
boris borisov
bobich

Ударът срещу КТБ беше от

Ударът срещу КТБ беше от начало докрай работа на ДС и официалните им представители за България - Доган и Пеевски. Само Делян Пеевски дължеше на КТБ над 600 млн. Колко е дължало цялото ДС - те си знаят. А тези хора хич не обичат да връщат пари. Като повод за цялата тарапана послужи заводът за стъкло в Сърбия, който Делян Пеевски така и не можа да докопа. Така народът български наля още едни 6-7 млрд. в ДС, че да имат хората. Бастион на ДС сега е ДПС - там са всички юнаци от кариерата. ДАНС също е ДС - затова беше целият зор Пеевски да стане шефче там. ДС продължава да подслушва всичко - откъде, мислим, като по поръчка, за всеки скандал изскачат нужните СРС-та? Доказателство: В хода на скандала "Нинова-Ченалова" стана ясно, че съдия Нинова за три години е дала над 16 000 разрешителни за СРС. Да, именно 16 000. При това много от тях с удължен незаконно срок от 100 на 200 дни. Един съдия - 16 000 СРС! А разрешителни дават и други съдии. Доказателствата срещу ДС обикалят в публичното пространство, но журналистите се правят, че не виждат и не чуват.
true lies's picture
true lies
truelies

Ударът срещу КТБ беше отначало докрай

некомпетентното управление на Цветан Василев, т.е. раздаването в нарушение на всички закони и принципи в банковото дело на заеми на "свързани" с негови подставени лица, т.е. негови собствени, фирми. КТБ с високите лихви беше пирамида като фараонските клубове от началото на 90-тте. Това, че срещу част от тия пари цялата държава, от МС до банковия надзор, до КФН, до парламентарните партии на Мутрата, Амет и Мавъра държеше широко разтворен чадър над него и се присети, че трябва да се спасява чак когато банката се издъни е отделна история, която изобщо не оневинява мустакатия крадец на депозити. От друга страна, депозиралите пари при фараона не заслужаваха нито жал, нито спасяване - от Костов, та до тъпия ми съсед, който си продаде апартамента, за да може да си обслужва заема от друга банка, който беше взел с надеждата, че ще го плаща с по-високите лихви от КТБ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.