Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Административният съд - София град се е произнесъл, че няма конфликт на интереси при бившата шефка на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска, когато е изтеглила депозита си в последната минута преди затварянето на КТБ. Това съобщава "Сега", цитирайки съдебното решение.

Напротив - реакцията на банковата шефка е била естествена и няма общо с факта, че е имала вътрешна информация, гласи решението на съдия Любка Петрова от Административния съд. С него се отменя актът на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), че Кордовска, сега зам.-председател на фонда за гарантиране на влоговете, се е възползвала от служебното си положение и е в конфликт на интереси.

В края на работното време на 19 юни 2014 г., точно преди КТБ да бъде поставена под специален надзор по предложение и на Кордовска, тя е изтеглила на каса от банката 64 195 евро, пишеше в решението на антикорупционната комисия. То е взето цели 4 години по-късно - на 31 май 2018 г., и за разлика от други актове на новия орган, не бива огласено със специално прессъобщение.

Според съдията от АССГ обаче по това време е имало достатъчно публична информация за състоянието на КТБ и не е било нужно да се ползва вътрешна информация. Съдът пропуска обаче, че останалите граждани, които знаеха, че КТБ фалира, не успяха да получат парите си в последната минута и трябваше да чакат 5 месеца, за да си получат единствено сумите до 196 хил. лв., които са гарантирани.

Прокуратурата изобщо не е участвала по делото в административния съд, за да защити държавния и обществения интерес, допълва "Сега". Тя не се е противопоставила на довода, че банковата ръководителка "не е направила нищо по-различно от останалите няколко хиляди граждани, търговски организации и държавни дружества, които и без да разполагат с т.нар. вътрешна информация, са започнали изтегляне на средствата си".

Всъщност обаче от 18 юни в банката на Цветан Василев е действала надзорна инспекция. Кордовска е имала достъп до счетоводната и информационната система на банката, следователно в края на деня на 19 юни, когато е извършено тегленето, е била наясно, че КТБ е неплатежоспособна. Знаела е, че на следващия ден БНБ ще заседава за поставянето й под специален надзор. Тази служебна тайна не е била достъпна за останалите вложители, включително и за тези, които са изтеглили депозитите си след 12 юни. 

Според съда КПКОНПИ нито твърди, нито е доказала, че Кордовска е извършила нещо, което да я постави в конфликт на интереси. За да има конфликт, трябвало частният интерес да влияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на служебните правомощия. 

Административният съд изцяло приема твърденията на адвоката на Кордовска:

"От 12 до 20 юни 2014 г. цяла България се беше изредила да си тегли депозитите от КТБ, включително е известен и фактът, че това теглене на депозити продължи и на 20 юни до момента, в който ръководството на КТБ пусна искане до Централната банка за налагане на процедурата по специален надзор".

В крайна сметка Комисията е осъдена да плати на Кордовска 621 лв. разноски. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Коментари

 's picture

tdrgrgv

тт

При такъв съд,прокуратура,парламент и правителство упованието ни е само в 3 неща-бог,терминал 1 и 2.
 's picture

смехурко

Къде е свила сега гнездо кукувицата?

Вярно ли е, че е зам. председател на Фонда за гарантиране на влоговете на банките? И кой МОЖЕ ДА КАЖЕ, че Димитър Радев Е ЧОВЕК, НА КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ ИМА ДОВЕРИЕ?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.