Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Има огромно количество зони по „Натура“, които не могат да бъдат там и промените в Закона за биологичното разнообразие дават възможност грешките да бъдат поправени."

Това заяви днес министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на представяне на редактирания проект за промени в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

В началото на годината екоминистерството предложи серия поправки, свързани с мрежата Натура 2000, които предизвикаха бурни реакции от страна на учени, природозащитници и граждани. Основна цел на законовите промени е създаване на органи за управление на защитените зони. В допълнение от МОСВ предлагат напълно нов начин за обявяване и управление на защитените зони, които премахват научното начало от процеса. Ключовият проблем е, че се дава възможност на екоминистъра сам да определя кои зони са защитени, и кои не - без обсъждане и оценка от експерти.

Най-скандалната поправка предвиждаше лицата и организациите, които набират и анализират първични данни за местообитанията и защитените видове, да са длъжни да предоставят данните на МОСВ. Тъй като това е в противоречие с международни закони, българската конституция и редица български закони, тази поправка бе премахната.

"Тук новото е, че тези данни трябва да бъдат проверени за достоверността им. Ние сме свидетели на огромно количество зони, които попадат в "Натура" и които по никакъв начин не могат да бъдат в "Натура", защото данните, по които са направени, са непроверени. Факт е, че тези грешки са правени преди повече от 12 години и е много трудно да бъдат изправени в момента и този закон дава и тази възможности", обясни днес Димов.

Другите критики на учени и природозащитници обаче са игнорирани. Управлението на защитените зони ще се разкъсва в териториалния обхват на различните Регионални инспекторати по околната среда и водите (РИОСВ), което означава няколко различни инспектората да управляват и да носят разпределена отговорност за една защитена зона, заедно със съществуващи държавни структури.

В тях ще бъдат допускани местните власти, собствениците на земи в района и регистрираните на местно ниво НПО. Тоест основно хора, които имат икономически интерес от намаляването на защитените зони, а не обществен от запазване на природата и биоразнообразието. Според министъра това е същественото:

"Устойчивото управление се случва, когато са защитени максимален брой интереси. Не може да има устойчива защита само със забрани. Не може да затворим една трета от държавата. С тези промени позволяваме на местните общности да се грижат и за околната среда, и за икономическото развитие", обяснява Димов.

Той обаче продължава да не отговаря на въпроса как подобна структура може да взема решения за защита на природата без да има експерти сред представителите й. А разделянето на НПО на "национално представени" и "регионални" е ново откритие на министъра. Според неправителствените организации това е начин да бъдат дискриминирани.

34,8% от територията на страната е в Натура 2000, подчерта Димов.

"Колко процента от тези са попаднали погрешка, не мога да кажа. Това е изключително сложна информация. Когато има възможност след приемането на този закон да имаме достоверна и проверена информация ще се даде шанс на всичко, което е проверено, да бъде коригирано", добави той.

Според специалисти промените нарушават европейските закони, което може да доведе до поредна наказателна процедура срещу страната.

От Коалиция "За да остане природа в България" призовават законопроектът да бъде отхвърлен - иначе ще има екопротести. 

Приемането на промените в закона се очаква да е в дневния ред на Министерския съвет в сряда. След това думата ще има парламентът за окончателното му приемане. 

Коментари

boris borisov's picture
boris borisov
bobich

Със сигурност има един

Със сигурност има един министър на околната среда, на който не му е мястото там и това е Нено Димов. Още навремето от Натура 2000 бяха извадени огромни площи, за да се задоволи апетитът на експлоатиращите. Сега номерът се пробва отново. Изявлението на Нено Димов само по себе си е косвено доказателство за зависимост и лобиране в полза на финансови интереси. Нено Димов е корумпиран и действа по поръчка.
true lies's picture
true lies
truelies

Боклук.

Като останалите, окотили се оттам, откъдето се пръкна.
В Т's picture
В Т
ВТ

Всъщност

Нено Димов е еманация на отношението към околната среда вдясно. Оттам никога не излъчиха нещо различно от аватари на Баба Докя.
dsc dsc's picture
dsc dsc
dsc

по тази тема има изговорени

по тази тема има изговорени много общи приказки. и от министъра и от НПО, които ги чертаха тези зони. Причината е, че зоните са чертани наистина произволно и без никаква научна логика. проблемът е, че и двете страни имат икономически интереси, едните надуват максимално(НПО), другите в лицето на министъра искат да орежат максимално защитените зони. никой не го интересува природата или развитието на регионите, а лини финансови съображения. Аз досега не съм видял някое НПО да е публикувало научните данни, които да обясняват защо дадена територия е вътре в натура и някаква точна и пълна карта. Това говори за нечисти интереси. Корумпирани НПО няма как да контролират корумпирания министър и това е един много голям проблем.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.