Български университети и екоорганизации се обявиха против промените в Закона за биоразнообразието, предложени от Министерството на околната среда и водите миналия месец.

В момента новият законопроект е в период на обществено обсъждане до 8 февруари. Според специалистите обаче той не само не оправя проблемите в стария закон, а и противоречи на европейските директиви и българската Конституция.

Основна цел на законовите промени е създаване на органи за управление на защитените зони. В допълнение МОСВ предлагат напълно нов начин за обявяване и управление на защитените зони, които премахват научното начало от процеса. 

На първо място министърът ще получи правомощия да променя "Натура 2000" по своя преценка без обществено обсъждане или консултация с експерти. Тоест той ще може еднолично да реши кога една зона е застрашена или не.

Управлението на защитените зони пък ще се разкъсва в териториалния обхват на различните Регионални инспекторати по околната среда и водите (РИОСВ), което означава няколко различни инспектората да управляват и да носят разпределена отговорност за една защитена зона заедно със съществуващи държавни структури.

Вместо това трябва управлението да бъде максимално индивидуално, като за всеки парк да отговаря една най-подходяща структура, смятат еколозите.

Освен това се предвижда създаване на нов Научен консултативен съвет за "Натура 2000", в който ще бъдат не само представители на властта и специалисти, а и работодателски групи и други секторни организации, организации на собственици и ползватели на земи. Тоест хора, които нямат интерес в опазването на природата, но имат пряк икономически интерес в защитените територии.

"В момента целта е да бъде ограничена защитата на мрежа "Натура 2000", заяви пред Клуб Z доц. д-р Росен Цонев – преподавател по защитени територии от Биологическия факултет в СУ.

На същото мнение е и Стефан Аврамов от фондация „Биоразнообразие“, който днес коментира пред БНР:

"От 36 параграфа в предложения закон 23 са системна атака срещу „Натура 2000“, неправителствените организации и българските защитени територии."

Друг основен проблем е предложението лицата и организациите, които набират и анализират първични данни за местообитанията и защитените видове, да са длъжни да ги предоставят на МОСВ. Това е в противоречие с Хартата на основните права на Европейския съюз, Конституцията на Република България, Закона за авторското право и сродните му права, Закона за висше образование, Закона за развитие на академичния състав и Наредбата за инвентаризация и планиране в горските територии. Със становища срещу промяната излязоха Биологическият факултет на Софийския университет и факултет "Горско стопанство" на Лесотехническия университет.

Подобна промяна означава държавен монопол върху авторския труд на НПО-та, отделни екипи от учени, специалисти в университетите, дори студенти, които изследват определени местообитания. 

Изтегляне на законопроекта искат и от Националния природонаучен музей и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, както и коалицията от непревителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".